Teater om tilskud: 'Mission accomplished'

Teater om tilskud: 'Mission accomplished'
Jens Svane Boutrup i teatersalen på Rønne Theater. Teaterchefen glæder sig over tilskuddet. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | 12. JUN 2024 • 11:15
NYHED
12. JUN 2024 • 11:15

Teaterchef kalder tilskud for en stor lettelse og en foreløbig kulmination på et langt sejt træk.

Det er syv måneder siden, Bornholms Teater fik foretræde for Folketingets Kulturudvalg. Målet var dengang at få andel i en særlig pulje med tilskud til egnsteatrene.

Nu melder teatret 'mission accomplished,' skriver Bornholms Teater i en pressemeddelelse efter det politiske tilsagn om et årligt ekstra udviklingstilskud på en million kroner i perioden 2024-2027.

– Det er en stor lettelse og den foreløbige kulmination på et langt sejt stræk. Vi har i to år arbejdet på at sikre udviklingsmidler til teatret. Nu kan vi endelig begynde at realisere den omkalfatring og fornyelse, som vi går og tripper for at sætte i gang. Fra at have stået helt ude på kanten får vi endelig lidt mere fast grund under fødderne, siger teaterchef Jens Svane Boutrup, der tilføjer:

– Det her tilskud er opnået med hjælp og støtte fra vores lokalt valgte folketingspolitikere Lea Wermelin og Peter Juel Jensen; kulturudvalgsformand Niclas Fick og støtte fra vores brancheorganisation Dansk Teater, som alle har et blik for vores helt særlige udfordringer og potentialer. Det er vi meget taknemmelige for.

'Ikke en god model'

Den statslige refusion udgør 35 procent af kommunens tilskud til teatret. Egnsteaterordningens økonomiske struktur skulle, ifølge teatret, gerne fungere som et incitament for kommunen til at investere i teatret.

– Men det er ikke en god model for kommuner fanget i en dårlig økonomi, hvilket Bornholms Teater fik at føle ved de nylige forhandlinger om den kommende egnsteateraftale for 2025-2028, som resulterede i, at egnsteatret mistede godt 900.000 kr. om året, skriver teatret i pressemeddelelsen.

– Tilskuddet fra Kulturministeriet lander derfor på et tørt sted og betyder, at Bornholms Teater trods nedskæringerne i egnsteateraftalen fortsat kan fastholde et højt kunstnerisk ambitionsniveau og arbejde videre med den nye strategi om bl.a. at spille mere teater ude på forskellige lokaliteter på Bornholm, og møde publikum dér hvor de opholder sig og bor, fremgår det videre.

Lederen af Bornholms Teaters bestyrelse er 'utroligt glad' for tilskuddet.

– Det er en klar anerkendelse af det arbejde, vi udfører på Bornholms Teater. Driftsmidlerne fra kommune og stat og flerårige tilskud som dette, er selve fundamentet for, at teatret kan fungere og arbejde langsigtet. Det et også en afgørende støtte for, at vi kan realisere vores vision om at nå et endnu mere mangfoldigt publikum på hele Bornholm, siger Signe Koefoed.

Det kommunale tilskud til Bornholms Teater er cirka 4,4 millioner kroner. Staten refunderer cirka 1,7 millioner kroner til kommunen, hvorfor den kommunale nettoudgift udgør cirka 2,7 millioner kroner, oplyser Kulturministeriet. Dertil kommer det nye udviklingstilskud på en million kroner årligt i perioden 2024-2027.

– Bornholms kan herudover modtage tilskud fra formidlingsordningen, som gives til alle professionelle teatre, der giver rabat på nogle af deres billetter, og evt. projekttilskud fra Statens Kunstfond, oplyser ministeriet.