Sommerens tidligste delikatesse a la Hemingway

Sommerens tidligste delikatesse a la Hemingway
DELUXE | KULTUR | Søndag 11. juni 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 11. juni 2023 • 05:30

Det er juni og tid til jordbær. Alle har deres helt egen foretrukne idé om, hvordan man spiser sommerens tidligste delikatesse. Nogle vil bare have en bakke at gå og nippe af, andre kan bedre lide dem i en skål med fløde og en ordentlig gang roesukker på. Der er også fortalere for tærter, kombination med rabarber og så er der dem, der godt kan lide dem i en salat.

Men der er én, der havde fat i den lange ende – han havde knækket koden:

Forfatteren Ernest Hemingway var kendt for sin forkærlighed for en god drink. Han kunne have skrevet en hel roman om sin passion for jordbær, og hans yndlingsdrink var ingen ringere end en forfriskende strawberry daiquiri.

 


 

Ingredienser

• 6-8 friske jordbær

• 60 ml hvid rom

• 30 ml friskpresset limejuice

• 15 ml sukkerlage

• Isterninger

Blend det hele, kom det i et flot glas – måske med et sugerør, sæt dig et rart sted og læs en god bog i skyggen. Det er ikke så skidt.

Men det er lidt nemt. Det skal også være noget, som både børn og voksne kan nyde sammen. Vi var lige inde på fløde og sukker, som dejligt tilbehør til jordbær, og det er også her, vi skal starte. Men det handler om jordbær med vanillecreme og hvid chokolade. Altså dessertenes svar på en burger med ekstra ost og bacon.

Det er egentlig ikke, fordi det er så avanceret, men der er muligheder i den opskrift.

Mange af os kan huske 80'ernes begejstring over regnbueisen – altså den, lidt tvivlsomme is, man fik serveret med vafler, når der var fest i farvandet. Den der var delt op i vanille, kakao (for det var jo ikke chokolade) og kunstig jordbærsmag.

Den behøver vi ikke mere, men en god jordbæris er ikke at foragte. Derfor er denne uges opskrift en to-i-en. Man kan vælge at bruge ingredienserne, som jeg har gjort, eller man kan vælge at køre vanilliecremen på en ismaskine og få is til sine jordbær. Man kan også være fræk og smide jordbærrene med i ismaskinen og få den lækreste jordbæris. Det sidste valg går på, om man skal bruge den hvide chokolade til at pynte sin is med, eller om den også bare skal ned i jordbærisen… Valget er dit.

Vi skal bruge noget vanille, og det er som bekendt ikke det billigste i verden. Faktisk er det det næstdyreste krydderi i verden. Derfor er der også utroligt meget snyd, bedrag og børnearbejde i den branche. Gør jer selv den tjeneste at undersøge det en lille smule. Der er et par firmaer herhjemme, der importerer vanille, der er produceret bæredygtigt og på en fair måde, hvor bønderne får de penge, de skal have, og der garanteret ikke er børnearbejde involveret. Det er skrækkelige mafia-agtige metoder, som bagmændene benytter.

Kig på Social Vanilla eller på vores lokale forekæmper for ordentlige arbejdsforhold i vanille og chokoladebranchen, Pure Rainforest Chocolate.

 


 

Jordbær med vanillecreme og hvid chokolade

Sødmælk………………………..4 dl – man kan bruge halvt fløde

Æggeblommer…………………4 stk

Vanillestang……………………1 – husk hvad jeg har sagt.

Sukker………………………….100 gram

1. Varm sødmælken op i en gryde sammen med vanillestangen.

2. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål, indtil det bliver lyst og luftigt.

3. Hæld den varme sødmælk langsomt over æggemassen under konstant piskning.

4. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm det op over medium varme, mens du konstant rører rundt med en træske.

5. Fortsæt opvarmningen indtil cremen begynder at tykne og dækker bagsiden af skeen.

6. Tag gryden af varmen og si creme anglaise gennem en finmasket si for at fjerne eventuelle klumper.

7. Lad cremen køle af ved stuetemperatur og opbevar den derefter i køleskabet, indtil den er klar til servering.

Server med mange jordbær og hvid chokolade i rigt mål. Jeg lover, at man ikke bliver ked af det…. Hvis Hemmingway heller ikke skal være ked af det, så giv lige desserten et skvæt rom.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT