Piben får en anden lyd på center for kunsthåndværk

Piben får en anden lyd på center for kunsthåndværk
Baltic Sea Glass. Foto: Anders Beier
NOTITS | 21. MAR 2024 • 16:50
NOTITS
21. MAR 2024 • 16:50

Ni nye udstillinger præsenteres på Bornholms Center for Kunsthåndværk, hvor Baltic Sea Glass byder på kæmpevaser.

Lørdag klokken 16 starter den 22. sæson på Bornholms Center for Kunsthåndværk med en stor fernisering. I alt åbner ni nye udstillinger.

Arts and Crafts Association Bornholm (ACAB) er tilbage med en ny udstilling, denne gang til ære for den nyligt abdicerede dronning Margrethe. Temaet er marguerit, og udstillingsrummet er fyldt med blomstrende og poetiske fortolkninger af dronningens blomst.

Det andet store initiativ i foråret er den nye Baltic Sea Glass-udstilling. For ti år siden udstillede BSG på Bornholms Center for Kunsthåndværk med ti store fade, som folk stadig taler om. Nu stiler de endnu højere.

– Da vi kontaktede dem for at høre, om de kunne tænke sig at gentage succesen, sagde de ja, men kun hvis de kunne gå endnu længere denne gang, fortæller centerleder Lene Havtorn Larsen i en pressemeddelelse om udstillingen.

– De havde en idé, men den ville føre dem ud over alt, hvad de havde prøvet før. Blandt andet, sagde de, var deres ovne ikke store nok. Så derfor anskaffede de nye, større ovne.

Resultatet er vaser med en højde på op til 75 centimeter og en vægt på 15 kilo. At lave vaser af den størrelse kræver, at de forskellige pustere forstår deres opgaver og er fokuseret i flere timer for at lykkes, noteres det videre i pressemeddelelsen, som fortsætter: Når en vase produceres ud fra 15 kilo glas, så svarer det til en vægt på 45 kilo for enden af piben. Vaserne er så tunge, at piberne efter brug har været på værksted for at blive rettet op igen – belastningen er voldsom for både værktøj og krop.

Ud over disse to udstillinger åbner soloudstillinger af Sarah Oakman, Iben Birch Bech og Laura Finne samt tre fællesudstillinger med studerende fra Den Kongelige Akademi, glaskunstnerne Maria Sparre-Petersen og Simona Hnídkova samt elever fra Søndermarksskolen.

Åbningen plejer at være et tilløbsstykke, der er gratis adgang – og efter samme pris er vinen ganske gratis, noteres det udtrykkeligt.