Pengegalleri åbner i Rønne

Pengegalleri åbner i Rønne
Her i Snellemark, Rønne, åbner det nye galleri, fortæller Andreas Nemo Østergaard . Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 3. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
3. MAJ 2023 • 05:30

Andreas Nemo Østergaard åbner et galleri udelukkende til artmoney, altså kunstpenge, som han ikke mener findes andre steder i verden.

Normalt slår kunstner, gallerist, sexolog med mere Andreas Nemo Østergaard gerne sine folder i Hasle, hvor han bor, men omkring den 1. juni åbner han galleri i Snellemark, Rønne.

Nærmere betegnet et artmoney-galleri, som han endda betegner som det første af sin art i Danmark, ja, måske i hele verden, eftersom hans galleri skal være stationært og blivende, mens sådan nogle artmoney-gallerier ellers traditionelt har det med at eksistere i et pop up-univers, hvor de kun eksisterer i kortere tid.

Artmoney?

Jo, det er et kunstprojekt startet af Lars Kræmmer i 1997 og kan direkte oversættes til "kunstpenge". Han er født i Vancouver, Canada i 1966, opvokset i Hjørring, men uddannet kunstner fra det canadiske Emily Carr University of Art & Design i 1994 og i 1995 kunster i Danmark på Statens Kunststøtte.

I 1997 introducerede han så denne globale, alternative valuta, artmoney, bestående af små kunstværker.

Sådan nogle har Andreas Nemo Østergaard gennem en årrække beskæftiget sig med, og for en uges tid siden opstod ideen så hos ham om at åbne et decideret artmoney-galleri på Bornholm.

– Det skete nok, fordi jeg havde gået og kedet mig lidt i vintermånederne, forklarer han.

Samtidig havde han bemærket, at en af hans kolleger, Poul Pava, gerne udstiller sine malerier i snart sagt ethvert tomt butiksvindue i Rønne, hvilket han tog en snak med ham om.

– Og han foreslog mig at tale med ejeren af det her lokale, siger Andreas Nemo Østergaard.

De to lavede en aftale, og dermed åbner verdens første, Danmarks første – ja, i hvert fald Bornholms og Rønnes første – artmoney-galleri altså lige om lidt.

30 kunstnere

– Der er tale om små kunstværker, som alle har den samme størrelse, og ligesom almindelige pengesedler skal de alle nummereres individuelt, siger han.

– De skal også signeres og årstalsbestemmes, og bagpå skal artmoneys hjemmeside noteres. Kunstneren skal melde sig ind i noget, der hedder artmoney.org, og man kan så sælge sine artmoney over hjemmesiden, eller man kan sælge dem på udstillinger. Og der findes ikke nogen deciderede artmoney-gallerier andre steder, i hvert fald ikke i Danmark. Alle artmoney-udstillinger er altid af kortere varighed rundt omkring.

Men her på Snellemark bliver galleriet altså stationært, og de kunstnerne, som udstiller deres artmoney, betaler månedligt prisen for én artmoney for at være repræsenteret i galleriet, hvilket vil sige 200 kroner.

Det er nemlig den vedtagne pris for alle artmoney.

Allerede nu har galleristen kontakt til 25 kunstnere, som ønsker at være repræsenteret i galleriet, men han regner med, at det tal vil vokse til omkring 30. Lokalerne er godt i vej med at blive sat i stand til åbningen, og Andreas Nemo Østergaard har sat en grænse, som betyder, at hver kunstner, hvoraf en håndfuld vil være fra Bornholm, andre fra det øvrige Danmark eller udlandet, kan være repræsenteret med maksimalt 20 artmoney.