Lasershow i mørket: Se Hammershus som aldrig før

Video: Tommy Kaas
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 21. AUG 2022 • 10:30
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
21. AUG 2022 • 10:30

Hver aften på Wonderfestiwall har man i år kunnet opleve Hammershus på en måde, som man nok ikke har set før. Det har altid været en drøm at lave et værk på den historiske ruin, fortæller lyskunstnerne bag.


Hvis man var på Wonderfestiwall efter mørkets frembrud i år, har man formentlig lagt mærke til det store lys- og lasershow, der er blevet projekteret på Hammershus alle tre aftener.

Med nye ting bygget på hver aften, har kunstnerne Båll og Brand lyst Hammershus op på forskellige måder fra deres placering på campingpladsen på Wonderfestiwall.

– Vi har tænkt på at lave noget med Hammershus på Wonder mange gange. Det har altid været en drøm, og da vi gik rundt herovre, så kunne vi se, at det gav ret god mening at lave det herfra, siger Martin Ersted, der er en af kunstnere bag Båll og Brand.

Lyskunstnerne har tidligere lavet lignende projekter på Roskilde Domkirke, Christiansborg og sågar bjerge i Island.

– Vi laver meget af sådan noget stedsspecifik lyskunst, og derfor er det fantastisk for os at få lov til at lave det på et historisk bygningsværk, fortæller han.

Det var lidt af et syn at se Hammershus lyse op i mørket. Foto: Villiam Hansen


Var spændte på resultatet

Det er første gang, at Båll og Brand prøver at projektere deres lys- og lasershow på så lang afstand på et mørkt bygningsværk, så de var lidt spændte på, hvad de kunne få ud af det.

– Laser er en ret fin teknologi, når du skal projektere så langt væk. Det er jo 500 meter, og vi har ikke prøvet det før med de her forhold. I Island skød vi en kilometer, men der var det på et bjerg, og der var sne og så videre, så det var nogle andre forhold, siger Martin Ersted.

Hvad synes du om resultatet?

– Jeg er glad for det. Vi har også fået rigtig fin respons, synes jeg.

Og responsen har været mere end "rigtig fin", som Martin Ersted formulerer det. Især på de sociale medier er kunstnernes lysshow blevet delt flere gange, og det er svært at finde nogen, der ikke synes, at Hammershus ser flot ud, når det bliver lyst op i mørket på den måde.

– Det er ret vildt, fordi Hammershus forsvinder jo helt. Man ser den om dagen, men der er fuldstændig sort om aftenen, siger kunstneren.

Hammershus klædt i pink lys. Foto: Villiam Hansen


Hvad vil det sige at være fri?

Udover at skabe et flot show, så forsøger Båll og Brand også at snige et budskab ind i deres lysshow på Hammershus. Værket har fået navnet "FRI", og det er der en årsag til, fortæller Martin Ersted.

– Det starter egentlig ud fra en grundtanke om at udfordre frihedsbegrebet. Altså hvad vil det sige at være fri og sætte spørgsmålstegn ved det. Er vi overhovedet frie? Og så har det også en historisk betydning med Hammershus, da det jo på et tidspunkt har fungeret som et fængsel.

Men selvom, der har sneget sig et budskab ind i værket på Hammershus, er det ikke, fordi der altid behøver at være en dybere tanke bag projekterne fra Båll og Brand.

– Nogle gange må det også bare gerne være flot. Der behøver ikke altid være et budskab bag det. Men det var oplagt lige med Hammershus, og det er også sjovt at give folk lidt at tænke over, siger Martin Ersted.

Laser og lys på Hammershus lørdag aften. Foto: Villiam Hansen

Har været planlagt i lang tid

Båll og Brand er et kunststøttet projekt på Wonderfestiwall, der har fået et tilskud fra Wonder-puljen til at lave deres shows i forbindelse med festivalen.

Sarah Marie Jensen, der arbejder med pr og promovering for Wonderfestiwall, synes det er oplagt, at man støtter et tiltag som Båll og Brands lysshow.

– Noget af det, der gør den her festival unik, er beliggenheden, så det giver super god mening også at vise den frem, når man ikke kan se den, fortæller hun.

Man har tidligere haft Båll og Brand med, men i år er første gang, hvor det er i en opskaleret version med laser og lys på Hammershus. Det har været planlagt de sidste par år, at Båll og Brand skulle få lov til at vise deres værk frem på festivalen, men det satte en alt for velkendt sygdom en stopper for.

– Båll og Brand er lidt blevet en del af Wonder-holdet. De har arbejdet på det her projekt på Hammershus i et par år, men det har været udskudt på grund af corona, siger Sarah Marie Jensen.

Det har derfor også kriblet lidt i kunstnerne fra Båll og Brand at få lov til at udføre deres værk, men de besluttede alligevel, at det var bedst at vente, fortæller Martin Ersted.

– Man kunne godt lave det, uden der var Wonderfestiwall, men vi synes, det gav mening at vente, så vi kunne vise det frem for lidt flere, siger han.

Det er vi nok mange, der er glade for.

Nedenfor følger et par flotte billeder mere fra lysshowet, som freelancefotografen Villiam Hansen har været så venlig at lade Tidende bruge. 

 

Foto: Villiam Hansen

Foto: Villiam Hansen