Kendt koreograf forbereder danseforestilling på Bornholm

Kendt koreograf forbereder danseforestilling på Bornholm
Taneli Törmä nyder freden uden for Klemensker. Foto: Berit Hvassum
DANS | KLEMENSKER | ABONNENT | 2. AUG 2021 • 11:00
Af:
Mette Holm Hansen
DANS | KLEMENSKER | ABONNENT
2. AUG 2021 • 11:00

De seneste 14 dage har dansere fra Fyn opholdt sig på Bækkegård i Klemensker for sammen at udvikle forestillingen Alien. Det er den finskfødte koreograf Taneli Törmäs seneste værk, som danserne har øvet på, og søndag eftermiddag gjorde man klar til en visning.

– Taneli Törmä har haft et ønske at skabe et fællesskab for de dansere, der arbejder på Fyn, siger Susanne Danig, dagligleder af kunstcentret og refugiet for scenekunstnere på Bækkegård i Klemensker, også kaldet Birca.

En del af danserne arbejder professionelt på Fyn, nogle er undervisere på Oure Højskole, mens andre er tilknyttet Det Fynske Dansekompagni.

Forestillingen, der får premie til november i år, er støttet af Odense Kommune, Statens Kunstråd og EU-midler. Sammen med tre andre europæiske projekter er Alien et partnerskab mellem 12 europæiske dansefestivaler og institutioner og medfinansieret af Den Europæiske Unions Creative Europe Program.

– Meningen med projektet er at skabe en social dans mellem dansere, i dette tilfælde 10 forskellige dansere fra Odense, siger Taneli Törmä.

Selv er han uddannet balletdanser fra den nationale finske balletskole og har danset i flere forskellige balletkompagnier i hele Europa. Taneli Törmä danser stadig, men har mere og mere påtaget sig rollen som instruktør.

Forskellige størrelser

Truppen af dansere er meget forskellige. De er ikke en klassisk trup, hvor alle er tynde som strikkepinde, danserne er forskellige i højde og drøjde. Aldersmæssigt består truppen ligeledes af både unge og ældre dansere.

– Jeg prøver at skabe noget, hvor alle dansere kan udføre dansen. Dansen skal kunne noget mere end bare at være en præstation, den skal forbinde os social, siger Taneli Törmä.

Den finske danser og instruktør er kendt indenfor danseverdenen, og Susanne Danig påpeger, at det er heldigt for dansens udvikling, at Taneli Törmä har valgt at slå sig ned netop i Danmark.

– I Danmark har man en masse muligheder for at udvikle sig, mens det i andre lande vil være meget mere besværligt, siger den anerkendte instruktør.

Alien danses til Steve Reichs ikoniske ‘Music for 18 musicians’. Alien, der er en meditativ og tidløs dans, en stor levende statue af mennesker i bevægelse, får premiere fredag den 12. november på Kunstbygningen Filosoffen, Odense.

– Det har været så skønt at være her. Jeg har været her før, men for flere af danserne er det nyt at være på det her sted og være på Bornholm. Det har været så fantastisk. Det giver også en hel masse at være intensivt sammen, slutter Taneli Törmä.