Kæmpe værk overmalet på Oluf Høst Museet

Kæmpe værk overmalet på Oluf Høst Museet
Det orange maleri blev malet over af en mintgrøn grundfarve. Foto: Oluf Høst Museet
NYHED | 11. MAR 2025 • 17:22
Jesper Gynther
Journalist
NYHED
11. MAR 2025 • 17:22

Tirsdag forsvandt et stort maleri fra Oluf Høsts sommeratelier i Gudhjem. Det skete klokken 13, da et gigantisk vægmaleri af den internationalt anerkendte kunstner Michael Kvium strøg for strøg blev overmalet med mintgrøn maling som en omvendt skabelsesproces.


Det enorme vægmaleri blev skabt på stedet i foråret 2023 som det bærende element i udstillingen ”The Noise of Silence”. Værket kunne ses som et rædselsvækkende øjebliksbillede af verdens tilstand med sit dystre ødeland af livløse birketræer mod en brændende blåorange himmel. Og siden er verden ikke blevet mindre urovækkende, mener kunstneren.

– Det var vigtigt for mig, at det ikke var en glad sommer jeg malede med grønne blade på træerne, fordi det var ikke min meddelelse. Det var mere et spørgsmål til, hvordan det går nu og her. Og det er jo ikke blevet mindre aktuelt. Det er stærkt bekymrende, hvad vi gør med den her klode, og hvordan vi opfører os, siger Michael Kvium.

Michael Kvium havde blandt andet fundet inspiration til sit vægmaleri i Oluf Høsts berømte Bognemark-malerier af sin gård i Gudhjem.

– Oluf Høst indrammede altid den smukke solnedgang i Bognemarks port, så den blev en tunnel ud til lyset. Det er for mig også bevidst eller ubevidst en fortælling om hans eget liv og tabet af hans søn, siger han.


Mens den orange farve i Oluf Høsts Bognemark-malerier måske kan ses som et vindue til det evige, kunne Kviums vægmaleri også ses som et billede på det modsatte: At alt styrer mod sin egen død.

– Om 5-600 år er der rigtig meget fra vores tid, som er væk. Måske er det hele oversvømmet. Vi ved det jo ikke. Men vi har en ting med, at vi gerne vil huskes, og det er jo ikke andet end forfængelighed ikke at ville acceptere sin forgængelighed. For vi er bare et led i et enormt system, og et meget, meget lille led.

Den pointe understreges også med tirsdagens event. Nu er værket fortid, for væggen i Høsts sommeratelier står atter larmende tom med en mintgrøn grundfarve, som det i øvrigt er kunstneren John Kørner, der har valgt. For nu bliver det snart Kørners tur til at fylde sommeratelieret med kunst. Og det har Michael Kvium det fint med, selvom hans eget værk nu er væk, fortæller han.

– Det har haft sin funktion der. Og det bliver ved med at være der. Det er bare skjult.




Før værket blev malet over. Foto: Oluf Høst Museet


 

 




Og væk var værket. Foto: Oluf Høst Museet

 


Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT