Jakob Lorentzen for fuld udblæsning

NOTITS | RØNNE | ABONNENT | 24. NOV 2022 • 16:01
NOTITS | RØNNE | ABONNENT
24. NOV 2022 • 16:01

Da Jakob Lorentzen var 10 år gammel spillede han orgel som vikar til en bisættelse – uden problemer – og havnede på forsiden af Bornholms Tidende.

Da han var 13, tog han den præliminære orgeluddannelse på ét år (normalen er tre), fordi Sankt Nicolai Kirkes daværende organist, Flemming Grützmeier, sagde, at kun personer med denne eksamen måtte spille på orglet i Sankt Nicolai Kirke.

Disse historier er taget ud af Jakob Lorentzens fængslende foredrag om sin barndom og ungdom på Bornholm, som Månedens Musik i Ældre Sagen var ramme om onsdag eftermiddag, fortæller Margrit Skott, som står for arrangementerne, i en pressemeddelelse, som fortsætter:

Over 130 personer nikkede genkendende og storsmilende med, når Jakob via fotografier fortalte om de mange mennesker, som var en del af hans ret usædvanlige liv og hans ret usædvanlige personlighed.

Ud over musik var han temmelig uinteresseret i skolen. Alt var centreret om musikken, og når han for eksempel skulle have idræt, bad han om fritagelse for ikke at beskadige sine fingre. Gymnastiklæreren accepterede det, hvis Jakob i stedet ville løbe hele timen. Det gjorde Jakob så – det vil sige, han løb op til Nicolai Kirke og øvede.

I gymnasiet, hvor han var iklædt kjolesæt fra Frelsens Hær, overskyggede musikken også alt. Han lavede arrangementer til sin musikklasse og såmænd også til otte kvindelige gymnasielærere, som havde dannet en barbershop ved navn Carmen Curlers.

Rejsen til Paris

Midt i Jakobs gymnasietid flyttede hans forældre "hjemmefra", nemlig til Rørvig, og Jakob til Sankt Annæ Gymnasium. Klassen betragtede ham dog som en umusikalsk bondeknold, så han opgav efter halvanden måned og flyttede tilbage til Bornholm, men den næstsidste dag i skolen spurgte musiklæreren, om Jakob ville give et par eksempler fra en Bach fuga. Da Jakob så spillede hele fugaen, som varede 15 minutter og uden noder, blev han pludselig ganske populær, og alle ville spille med ham, men da var det bare for sent.

Én fra publikum spurgte til Bamsen Bertram. Da Jakob som 14-årig skulle på skoleekskursion, havde han smuglet Bertram med i soveposen. Han blev efterfølgende kaldt umoden af lærerne, men da præstemor Inge hørte dette, blev hun meget forarget. Drengen havde jo taget en orgeleksamen året forinden. Bertram eksisterer endnu.

Vævet ind i Jakobs fortælling sang publikum med på forskellige sange. En anden fra publikum ville høre mere om Jakobs ophold i Paris efter gymnasiet. Det skulle have været et ét-års studieophold, men det blev til tre, blandt andet med en ansættelse i Den Danske Kirke i Paris.

Der var ikke så meget tid til at improvisere, da Jakobs fortælling om sit liv tryllebandt publikum, men vi fik da efter ønske fra publikum lidt improvisation over "Nærmere Gud til dig" og "Matador" samt til slut "God Bless the Child" som fuga.

Der var en lang, stående applaus og ønske om at høre om Jakob Lorentzens københavnertid i endnu et foredrag, fortæller Margrit Skott.