Islamisk fællesskab: Vi glæder os til at give tilbage

Islamisk fællesskab: Vi glæder os til at give tilbage
Det Islamiske Fællesskab Bornholm sigter mod at åbne en moské i Rønne. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 21. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
21. MAR 2023 • 05:30

Hos Det Islamiske Fællesskab Bornholm er man taknemmelig over, at det er lykkedes at indsamle penge nok, så man nu kan finde det hele rigtige sted at etablere en moské.

Det Islamiske Fællesskab på Bornholm glæder sig over, at det er lykkedes at samle over 1,2 million kroner ind til etableringen af en moské på Bornholm.

– Vi har kæmpet i snart to år for at nå til, hvor vi er i dag, og det er takket være den store generøsitet, som der er blevet vist os over hele landet. Der er også en del ikke-muslimer, der har bakket op om projektet, hvilket vi synes er meget smukt. Det er vi faktisk ekstra taknemmelige for, siger Mujahed Sebastian, der er talsperson og med i bestyrelsen hos DIF Bornholm, som fællesskabet forkortes.

De har siden marts 2021 indsamlet donationer fra nær og fjern, og søndag blev indsamlingen officielt afsluttet.

Det rigtige sted

Oprindeligt var planen at købe en grund og bygge noget selv, men det har vist sig for dyrt, fortæller Muhajed Sebastain, der i stedet ser gode muligheder ved at købe et sted.

– Den nuværende økonomiske situation har gjort, at der har åbnet sig nogle muligheder, som måske ellers ikke havde været der. Vi kigger i Rønne-området og prøver at finde noget der.

Når man vil etablere en moské, er der nogle kriterier, som gerne skal opfyldes, fortæller talspersonen for DIF Bornholm.

– Et af de vigtigste kriterier i forhold til en moské er, at man skal kunne vaske sig, det der hedder wudu, før man beder. Det er vigtigt for os, at vi kan give mulighed for det. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at vi har nogle åbne arealer indenfor, hvor man kan stå på række og bede, siger Mujahed Sebastian og fortsætter:

– Og så vil vi meget gerne have noget plads udenfor, en have eller lignende, som vi kan bruge om sommeren. Vi ved jo, at der er mange, der ikke bor på Bornholm, som besøger os i sommerperioden. Så vi er nødt til at have et sted, der er lidt større, og så kan man bruge et udendørsareal om sommeren som supplement.

Plads til alle

Allerede da man startede indsamlingen, gjorde formanden for fællesskabet, Modather Azzam, det klart, at samlingsstedet ikke udelukkende skal bruges som religiøst hus.

– Selvfølgelig skal den tjene vores medlemmers religiøse interesse. Men huset skal være sted for flere kulturelle og sociale aktiviteter, hvor alle er inviteret, sagde formanden til Tidende i 2021.

Og det mener man stadig den dag i dag, fortæller Mujahed Sebastian.

– Vi glæder os til, at vi kan give tilbage, når vi åbner og inviterer folk ind. Vi vil ikke være et lukket samfund eller en forening, der kun har en bygning til bøn. Vi vil også gerne invitere ikke-muslimer, som måske slet ikke har en tro, til at have en samtale, siger han.

Der har i over to år ikke været et samlingssted for muslimer, der bor på Bornholm, og det er Det Islamiske Fællesskab Bornholms opfattelse, at de lokale glæder sig til, at man får fundet de rigtige lokaler til at etablere en ny moské.

– De lokale har været nødt til at finde andre løsninger i den periode, hvor man måske har været nødt til at bede udenfor, når det har været vejr til det. Så der er nok mange, der glæder sig til, at vi endelig kan samles et sted, hvor vejret ikke skal være det afgørende, siger Mujahed Sebastian, der tror på, at man snart kan komme med yderligere gode nyheder.

– Vi havde håbet på, at vi allerede kunne finde et sted til Ramadan nu, men vi håber på, at vi indenfor for relativ kort tid kan melde tilbage angående en adresse også.