Ingen kongelig deltagelse til Royal Run: Hvad med et pøbelløb?

Ingen kongelig deltagelse til Royal Run: Hvad med et pøbelløb?
Karen-Margrethe Hansen Bager på Galløkken ved starten på Royal Run i 2021. Arkivfoto: Jens-Erk Larsen
NYHED | ABONNENT | 11. MAJ 2022 • 06:00
NYHED | ABONNENT
11. MAJ 2022 • 06:00

Nej, heller ikke i år bliver der royal deltagelse ved Royal Run på Bornholm, men direktør i DGI Bornholm Karen-Margrethe Hansen Bager er glad for at kunne præsentere den eneste udgave af løbet uden for storbyerne.

Den 6. juni bliver der løbet Royal Run i Aalborg, Aarhus, Kolding, Næstved, København/Frederiksberg og på Bornholm.

– Vi havde løbet i 2019, i 2020 blev det ikke til noget på grund af corona, men så havde vi det igen sidste år, siger Karen-Margrethe Hansen Bager, direktør i DGI Bornholm, som står for den lokale udgave.

Det er altså tredje gang på Bornholm, men det blev ikke lykkens gang, for heller ikke i år bliver det med royal deltagelse, hvordan har I det med det?

– Det var præmissen. Vi havde selvfølgelig håbet på, at tredje gang var lykkens gang, men kongehuset prioriterer at være med der, hvor der er mange med, altså i storbyerne. Omvendt er vi glade for, at vi får lov til at lave et Royal Run som det eneste sted ud over i de store byer, siger DGI-direktøren.

Selve det at få lov til at lægge sig under den paraply, som Royal Run er, synes du i sig selv er noget?

– Lige præcis. Der ligger en god markedsføringsværdi i, at Bornholm bliver nævnt sammen med storbyerne. Løbet ligger jo 2. pinsedag, så vi tror også på, at der kan være nogle turister på Bornholm, som måske kunne finde på at løbe med.

Har I haft dialog med kongehuset om en eventuel royal deltagelse?

– Det har vi på den måde, at arrangementsgruppen er et samarbejde mellem DGI, Dansk Idrætsforbund, Dansk Atletik og kongehuset. Oprindeligt var det jo i forbindelse med kronprins Frederiks 50 års-fødselsdag i 2018, hvor han valgte, at invitere folket – hvis man kan sige det sådan – med ud at løbe. Det var hans fine, utraditionelle måde at markere dagen på.

Pøbelløb

– DGI og DIF har et samarbejde, der hedder "Bevæg dig for livet", og det at der ved Royal Run også ligger en onemile på 1,6 kilometer er ideel. Mange har brugt Royal Run som en anledning til at komme ud og være med i et løb for første gang, det gælder cirka en tredjedel af deltagerne i løbet. Og nu siger jeg "løb" igen og er lige ved at bide tungen af mig selv, for det er jo lige så fint, at man går enten onemilen, de fem kilometer eller 10-kilometeren, siger Karen-Margrethe Hansen Bager.

På den måde tjener Royal Run et formål, men når det er uden royal deltagelse, er det så ikke stadig som at lave en ladywalk kun med mænd?

– Haha, det synes jeg ikke, ler DGI-direktøren.

– For selv om der ikke kommer royale folk til Bornholm, så finder det jo sted samme dag, hvor man andre steder har det store set up. Så når du kommer hjem i sofaen her på Bornholm, kan du på tv sidde og følge med i København og se kronprinsen og de andre royale deltagere være med andre steder.

 


Er det royalt?

Tidende har stillet kongehuset tre spørgsmål om den manglende royale deltagelse på Bornholm.

Kongehusets presseafdeling har sendt avisen videre til sekretariatet for Royal Run, og fra Morten Mølholm, der er administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund og medlem af Royal Runs styregruppe, er der kommet svar på de tre spørgsmål. De kan ses herunder.

Planlægger kongehuset heller ikke i år et besøg til Royal Run på Bornholm?

– Nej, Royal Run planlægger ikke kongelig deltagelse under selve Royal Run den 6. juni på Bornholm.

Hvorfor har kongehuset hidtil ikke ønsket at besøge Royal Run på Bornholm?

– Det handler ikke om ønsker, for i bedste af alle verdner var kronprinsen selvfølgelig også kommet til Bornholm for at deltage i Royal Run. Men vi har fra Royal Runs centrale hold desværre ikke kunnet få det til at gå op logistisk. Transporttiden til Bornholm vil gøre, at der er flere andre byer, han ikke vil kunne nå at deltage i, og derfor har vi valgt at holde Royal Run for bornholmerne uden kongelig deltagelse. Men kronprins eller ej, så håber vi da stadig, at bornholmerne har lyst til at deltage i Royal Run.

Hvori består det royale i Royal Run, hvis der ikke er deltagelse fra kongehuset?

– Royal Run er blandt andet blevet den succes, det er på grund af kronprinsens store engagement, men Royal Run er heldigvis også andet og mere – nemlig et motionsløb, der sætter motion og bevægelse i fællesskab i højsædet. Kronprinsens ønske med Royal Run er nemlig at få danskerne ud og bevæge sig – allerhelst sammen med andre, så det håber vi da også, at bornholmerne vil lytte til og deltage i motionsfesten.

 

Så I synes det er fint at være med, fordi det er særligt for Bornholm, som dermed får en del omtale, men hvad med i stedet for eksempel at lave en pendant som hed et Pøbelløb?

– Hvorfor...?

Hvor der ikke er nogen royale overhovedet, men hvor det er folkets løb?

– Ja... Vi prøver jo på at gøre det lige så festligt som andre steder. Der er underholdning undervejs med musik på startstedet og så videre, siger Karen-Margrethe Hansen Bager.

– Vi har gjort megameget for overhovedet at få lov til at komme med, så for os har det været en sejr, at vi trods alt er lykkedes med det. Vi kender præmissen og er meget glade for at deltage.

400 tilmeldte

Du håber vel, I ved en senere lejlighed får royal deltagelse?

– Vi kan jo ikke bestemme over kongehuset, og hvor de vil løbe. Men min frygt kan være, at vi ikke skulle få lov at lave et løb næste år, hvis ikke der kommer flere deltagere i år. Og DGI Bornholm skal selvfølgelig også beslutte, om vi synes, det er en god idé at fortsætte.

Hvordan har deltagelsen været på Bornholm?

– I 2019 deltog cirka 1.200, sidste år havde vi knapt 700 tilmeldte, hvilket ikke forskrækkede os, for det var oven på coronaen. Lige nu ligger vi på omkring 400 tilmeldinger for i år.

Så du håber på flere?

– Lige præcis. Men vi ved også, at mange tilmelder sig sent, så vi håber da på at lande på samme antal som sidste år, siger Karen-Margrethe Hansen Bager.

 


Royal Run

Royal Run er et årligt motionsløb, der finder sted i flere danske byer. Der kan løbes en engelsk mil (1,609 km), 5 kilometer og 10 kilometer.

I år finder det sted den 6. juni – også på Bornholm, hvor der dog som det eneste sted ikke er royal deltagelse.

Løbet blev afviklet første gang 21. maj 2018 i anledning af Kronprins Frederiks 50 års fødselsdag. Det seneste løb fandt sted 12. september 2021, hvor der på landsplan var cirka 79.000 tilmeldte.

Royal Run arrangeres i samarbejde mellem DIF (Danmarks Idrætsforbund), DGI (tidligere Danske Gymnastik & Idrætsforeninger), Dansk Atletik og kongehuset.

Med 82.345 tilmeldte til løbet i år allerede nu slår Royal Run deltagerrekorden.

Blandt deltagerne er 58 procent kvinder og 42 procent mænd.

• Aldersfordeling:

0-19 år: 20 procent.

20-39 år: 25 procent.

40-59 år: 39 procent.

60+: 16 procent.

Kilde: Wikipedia og Ritzau