Før jeg begyndte, købte jeg sådan nogle morgenboller i Netto. De var lidt kedelige, og det kostede faktisk en del penge i længden. Det blev jeg træt af, men jeg gad heller ikke bage en masse i weekenden og så fryse boller ned til hele ugen. Men med denne metode går det hele som en leg…
Dejen, man laver om aftenen, tager efterhånden kun tre minutter (det er ingen overdrivelse – 3 minutter!!) at lave. Min dej består af hvedemel, som min svigermor er så sød at tage med fra møllen, når hun henter til sig selv, og havregryn.
Den koldhæver ved stuetemperatur, og hvis der er en rest tilbage, når pladen er fuld, så står den bare til om aftenen og indgår i næste dags dej. På et tidspunkt har dejen så udviklet sig til en slags surdej, som smager godt i begyndelsen, men med tiden er den blevet så vred, at man må starte forfra. Faktisk er det vigtigt, at man er opmærksom på surhedsgraden, da bollerne til sidst bliver så flade, at jeg ikke kan lade være med at tænke på det program med Camilla Plum, hvor hun opfordrede til at ælte sin rugbrødsdej med fødderne! Jeg bliver dårlig! Derfor skal man, når man spiser sin friske morgenbolle, lige være opmærksom på, om dejen kan klare en dag til, eller om den vrisne masse skal hedde Camilla…
Når det så er sagt, kan man altid lave ekstra dej, hvis der er brug for det. Måske har man lyst til, at der skal være en lidt større bolle til en frokostsandwich eller måske et rustikt flute til aftenens suppe? Det med at have frisk bagværk er lidt en hverdagsluksus, som tilmed er billigere end alternativet.
Min svigermor måler det hele op. Jeg er mere til slump. Man må øve sig.