Hverdagsluksus: Morgenboller på tre minutter

Hverdagsluksus: Morgenboller på tre minutter
Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 1. oktober 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 1. oktober 2023 • 05:30

Min familie bliver tit spurgt, om de ikke får vildt god mad hele tiden, når de nu bor sammen med en kok. De trækker som regel lidt på det – min kone, fordi hun nok har vænnet sig lidt til niveauet, og børnene, fordi de ikke altid er enige i, hvad jeg synes er lækkert.

Hjemme hos os lider vi egentlig nok under den samme udfordring, som de fleste familier har: nemlig det der med at implementere nye retter i sortimentet. Jojo, der kommer da nye til, men mange gange forsvinder de ud i glemslens blå igen, og klassikeren som stegt kylling og "den der pasta" kommer på bordet nok engang. Det handler nok mest om, at man ved, hvad der fungerer, og ved, hvem der kan lide hvad, og måske spiller den manglende hittepåsomhed klokken sent om eftermiddagen også en rolle.

Men når jeg hører om, hvad familien Danmark spiser i løbet af en uge og måske også kigger på den Instagram-profil, der hedder "Danmarks Mad" (den kan jeg virkelig anbefale – det er jo sygt!), så tror jeg alligevel, at min familie har det meget godt.

En ting, der i hvert fald skaber en del misundelse, er, at jeg hver dag bager boller til morgenmaden. Friskbagte boller. Det er ikke noget med, at de bliver tøet op – næh, der bliver sat dej på en bageplade, og så bliver der bagt boller.

Det lyder lidt vildere, end det egentlig er. I gamle dage blev de vist kaldt "brusebadsboller", og det går ud på, at man har lavet dejen om aftenen, og så sætter man dem i ovnen, mens man er i bad. Det er min svigermor, der har introduceret mig for dem – eller konceptet, for jeg har min egen opskrift.

Før jeg begyndte, købte jeg sådan nogle morgenboller i Netto. De var lidt kedelige, og det kostede faktisk en del penge i længden. Det blev jeg træt af, men jeg gad heller ikke bage en masse i weekenden og så fryse boller ned til hele ugen. Men med denne metode går det hele som en leg…

Dejen, man laver om aftenen, tager efterhånden kun tre minutter (det er ingen overdrivelse – 3 minutter!!) at lave. Min dej består af hvedemel, som min svigermor er så sød at tage med fra møllen, når hun henter til sig selv, og havregryn.

Den koldhæver ved stuetemperatur, og hvis der er en rest tilbage, når pladen er fuld, så står den bare til om aftenen og indgår i næste dags dej. På et tidspunkt har dejen så udviklet sig til en slags surdej, som smager godt i begyndelsen, men med tiden er den blevet så vred, at man må starte forfra. Faktisk er det vigtigt, at man er opmærksom på surhedsgraden, da bollerne til sidst bliver så flade, at jeg ikke kan lade være med at tænke på det program med Camilla Plum, hvor hun opfordrede til at ælte sin rugbrødsdej med fødderne! Jeg bliver dårlig! Derfor skal man, når man spiser sin friske morgenbolle, lige være opmærksom på, om dejen kan klare en dag til, eller om den vrisne masse skal hedde Camilla…

Når det så er sagt, kan man altid lave ekstra dej, hvis der er brug for det. Måske har man lyst til, at der skal være en lidt større bolle til en frokostsandwich eller måske et rustikt flute til aftenens suppe? Det med at have frisk bagværk er lidt en hverdagsluksus, som tilmed er billigere end alternativet.

Min svigermor måler det hele op. Jeg er mere til slump. Man må øve sig.

Her kommer opskriften på morgenboller, som damerne ville have ønsket sig.

1/2 liter koldt vand
1/3 havregryn
2/3 hvedemel
15 g. gær
15 g. salt

 


 

Start inden du går i seng.

Vand, gær og salt kommes i en skål. Jeg bruger en margretheskål med tilhørende låg – det er praktisk. Havregryn kommes i, og der røres rundt. Nu skal hvedemelet i, og der skal så meget i, så konsistensen minder om lidt tyk havregrød. Det er ikke sikkert, at resultatet bliver godt første gang. Man må ligesom prøve sig lidt frem. Men man kan altid komme mere vand, mel eller havre i, hvis det skulle blive nødvendigt. Skulle uheldet være ude, og man ender med så mange boller, at man kan bespise en kaserne, så kan de heldigvis fryses, eller man kan dele ud på arbejdet.

Nå, låg på, og lad dejen hæve på bordet natten over.

Om morgenen sættes ovnen på 230 grader, gerne damp, hvis man har sådan en ovn.

Dejen sættes som boller med to skeer på en bageplade med bagepapir og kommes så ind i den varme ovn i ca. 12 minutter.

Det var det! Hverdagsluksus fra mig til dig.

Hvis man har lyst, kan man altid komme forskellige ting ovenpå bollerne (eller i): solsikkekerner, hørfrø, mel. Jeg har flere gange kommet quinoa på. Det er ret lækkert…

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT