Historienørder til forpremiere om et af danmarkshistoriens største politiske genier

Historienørder til forpremiere om et af danmarkshistoriens største politiske genier
Foto: Jens-Erik Larsen
FILM | RØNNE | ABONNENT | 14. SEP 2021 • 20:57
FILM | RØNNE | ABONNENT
14. SEP 2021 • 20:57

Middelalderen gjorde sit indtog i Rønne Bio tirsdag aften. Både i form af forpremieren på den nye danske stor film Margrete den Første, og fordi hendes nutidige bornholmske beundrere var mødt op for med nørdet spænding at se, hvordan den dyre danske storfilm portrætterer rigets første kvindelige regent. Men også for at se, hvor præcis filmen rammer de små historiske detaljer.

Det fortæller Lone Skræddergaard Hansen, formand for Bornholms Middelaldercenters Vennekreds.

– Vi synes, det er sjovt, at der kommer en dansk storfilm om lige netop den tidsperiode middelaldercentret beskæftiger sig omkring. Så det er sjovt at komme ind og se, om de nu har gjort det rigtigt. Og så er det også sjovt at komme ud og vise tøjet frem i en anden sammenhæng, end når vi normalt har det på.

Foto: Jens-Erik Larsen


Guldkjolen vakte opsigt

Frivillige fra middelaldercentrets fylder også godt op i Rønne Bios foyer iklædt deres middelalderdragter – og tillige med en mand, der sørger for middelalderlig fløjtespil fra hjørnet.

Af de ventende biografgængere er det dog Margrete den Første, der ubestridligt løber med opmærksomheden. Det vil sige, det er Molly Wellbelove, 2. g'eren fra campus, der også er frivillig på middelaldercenteret. Hun bærer i aftenens anledning en kopi af Margrete den Førstes ikonisk og berømte guldkjole, som dronningen angiveligt bar, da hun som 10-årig blev gift med Haakon den 6. af Norge.

Den kjole, Molly Wellbelove har på, er fra 2005 og bliver normalt brugt til historisk formidling på Hammershus. Det er første gang Molly Wellbelove bærer kopikjolen, som tilfældigvis passer hende.

Molly Wellbelove. Foto: Jens-Erik Larsen

– Den er lidt varm, men ellers behagelig og glat at have på. Man kan let bevæge sig i den, og den er ikke i vejen, som man ellers skulle tro i forhold til originalen, der er beskrevet som meget tung, fordi det er guld, den er vævet med.

Som det gælder for de fleste frivillige på middelaldercentret, går Molly Wellbelove meget op i historie og har set frem til forpremieren.

– Jeg glæder mig til at se filmen og se, hvor mange detaljer de har med fra hendes regeringstid, også om de udfordringer, hun nok har haft som den første kvindelige regent.

– Margrete den Første er et stort ikon, der har haft enorm indflydelse på vores kongedømme, siger Molly Wellbelove, som har en ambition om at blive arkæolog.

Det nordiske samarbejde

Til stede til forpremieren er også Foreningen Norden, hvor redaktøren for foreningens magasin, Esben Ørberg, vil præsentere filmen.

– Jeg vil fortælle om Margrete den Første. Det er jo 600 år siden, der har været en kvindelig regent, mens jeg ved ikke, hvor mange mandlige, siger Esben Ørberg, som også kommer ind på, hvorfor Margrete den Første som historisk person har relevans i dag.

– Danmark, Norge og Sverige har mange fælles værdier i dag og næsten samme sprog. Det er på mange måder noget der blev indviet i de 25 år, hvor Margrete sidder, og unionen, som hun skaber, Kalmarunionen (et fælleskab mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, der varede fra 1397 til 1523, red.), var jo 125 år, så det har helt klart en betydning for, hvilke mennesker vi er i dag, og hvordan vi opfatter vores identitet.

Hos Foreningen Norden håber man derfor, at filmen om Margrete den Første og Kalmarunionen kan få folk til at interessere sig mere for vigtigheden af nordisk samarbejde i dag.

Esben Ørberg. Foto: Jens-Erik Larsen

Et politisk geni

Jeg har hørt Margrete den Første omtalt som et politisk geni, men hvor stort et politisk geni, vil du sige, hun var?

– Hun var Europas største politiker i sin tid. Helt ubestridt, for hun ville jo freden, men var godt klar over, at hun skulle have de forskellige rigsråd i Nordens tre lande til at arbejde sammen. Hvordan og hvorledes det præcis lykkedes hende, er der ikke rigtig nogen, der ved, men det gjorde det, og det vidner om en kæmpe politisk begavelse.

Dertil kommer også, at Margrete den Første i sin biologiske egenskab som kvinde lykkedes med at hæve sig over mændene på en tid, hvor kvinder var en sjældenhed på magtens tinder. Og det mener Esben Ørberg er noget, som imponerer og fascinerer folk. 

– At en lille kvinde i 1397 kan gribe magten i Norden og holde den er fuldstændig ubegribeligt.