Her kommer den nye sauna

Video: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 11. DEC 2023 • 11:16
NYHED | ABONNENT
11. DEC 2023 • 11:16

Mandag formiddag blev saunaen til Arnager på lastbil fragtet fra HJB Byg i Rønne og til det lille fiskerleje.

Dér kommer en reporter fra DR Bornholm.

– Det er da en flot dækning, konstaterer Anders Schou Jensen fornøjet her på Brobakken i Arnager. Ja, for både TV2 Bornholm og Tidende er jo også allerede mødt op ved ni-tiden mandag.

Så mangler vi sådan set bare en begivenhed at dække. Den vil opstå, når HJB Byg forventeligt vil arrivere med en lastbil, som fragter en spritny sauna til byen. Den er blevet bygget på værkstedet i Rønne og skal monteres ude på øhavnen.

Anders Schou Jensen er formand for Arnager Bådehavn, som vi har frit udsyn til herfra, hvor vi står på kanten af Østersøen, som ligger foran os med med den karakteristiske øhavn lige derude på den anden side af den lange bro, mens vi har selve Arnager i nakken bag os.

René L. Vilsholm er her naturligvis også, for han er formand for Arnager Badeklub, og det er badeklubben, der for et par år siden begyndte at søge diverse fonde for at få saunaen finansieret. Hvilket lykkedes, så nu ankommer den snart og skal bare monteres ude på havnen. Som i "bare".

Formanden for badeklubben glæder sig.

– Det er spændende at stå og vente på saunaen, siger han.

– At skulle se den trille rundt om hjørnet, sådan noget har jeg aldrig set før, haha.

Hvornår tror du, I kan tage den i brug?

– Hvis vi er rigtig heldige allerede i weekenden. Strømmen til den er jo gjort klar, der sidder en ovn indeni den allerede, og den er monteret med både dør og vindue. Vi skal lige montere nogle bænke inde i den også, og de kommer på torsdag, men så regner vi også med at holde åbent hver dag i julen.

Forsinkelse

Det hele bliver dog en times tid forsinket, skal det vise sig denne dag, og imens står vi her en lille forkølet flok – eller en folk, som er på vej til at blive forkølet – og skutter os i kulden, mens vi venter på lastbilen.

– Nu kommer havnefogeden, siger Anders Schou Jensen, og ja, der kommer Birger Jørgensen.

Er du havnefoged, spørger Tidende ham.

– Ja, det kalder de mig i hvert fald, siger han med et skævt smil.

Der foregår en del i den lille by og ikke mindst i forhold til havnen, hvor ikke kun badeklubben har held til at skaffe fondsmidler til saunaen, men også havnen som sådan lykkes med at skaffe penge til at istandsætte hele havnen. I 2019 blev arbejdet færdigt med den helt nye bro ud til øhavnen, og dét har været en god investering, er den lille flok enige om.

– Men nu skal vi i gang med at søge hos de store fonde, siger Anders Schou Jensen, som for nylig udsendte en pressemeddelelse om, at havnen netop har modtaget tilsagn om 150.000 kroner til arbejdet fra Brødrene Larsens Legat, som dermed vil støtte Etape 2 af bådehavnens projekt, som blandt andet gælder næste ombæring af renovering af spunsvægge og molesider med azobebjælker.

– Vi skal skaffe to millioner kroner mere, fortsætter han.

Ja, uha, det er stor beløb, men det handler om også at kunne sikre havnen mod klimaforandringerne, som får havene til stige.


Det er lige her, saunaen bliver monteret. Foto: Torben Østergaard Møller

Men broen ligger altså der og er ret så ny, hvilket ikke mindst skyldes en masse frivilligt arbejdskraft, og som "havnefogeden" konstaterer:

– Vi brugte sateme mange timer hernede!

Anders Schou Jensen kommenterer:

– Men vi har heller ikke skruet på en eneste skrue på broen siden. Inden da brugte vi jo 50.000 kroner om året på planker, der skulle udskiftes.

En måde at skaffe penge er naturligvis at søge fonde, hvilket altså lykkes ganske godt, en anden er, at folk, firmaer, foreninger og andre kan købe sig til en plads med et lille navneskilt på broen. Det koster et engangsbeløb på 1.000 kroner, og der er plads til i alt 300 skilte.


Ét styk sauna i frit svæv. Privat foto


Mange er solgt, men der er stadig pladser at få, og ultimativt kan den forretning altså kradse i alt 300.000 kroner ind til havnen.

– Vi har også været så heldige at få anonyme tilskud til arbejdet med broen og havnen, så det er også er mulighed, siger havneformanden.

Og der er altså nok af projekter at bruge pengene på.

– Der er nogle, der gerne vil have sponsoreret en brillehylde ude på havnen, siger René L. Vilsholm til havneformanden og forklarer:

– Du ved, når man lige skal ned at dyppe sig, så kunne man tage sine briller af og lægge dem på hylden.

Havneformanden på sin side bliver også lidt utålmodig nu, hvornår kommer den sauna?

– Jeg har en kammerat i Nexø, som ringede for at høre, om ikke vi skulle ud at fange nogle laks i dag, siger han.

– Min både ligger jo lige derude, tilføjer han og peger ud på øhavnen.

– Og det er rigtigt, at det er godt laksevejr, lunt og stille.

Han forklarer, at fangstpladsen ligger 20 kilometer ude på bankerne.

Men nu kommer saunaen...


...og her er den på plads. Privatfoto