Guddommelig spise kan blive en hverdagssnack

Guddommelig spise kan blive en hverdagssnack
DELUXE | KULTUR | Søndag 18. juni 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 18. juni 2023 • 05:30

Når man laver et projekt som dette, altså at lave en samling opskrifter om 'bornholmernes mad', er det ret dejligt at få inspiration fra læserne. Det bliver ligesom lidt mere autentisk. Desværre er det de samme opskrifter, som går igen hele tiden.

Så må man vende sig til gamle opskrifter og prøve at forny dem. Det er faktisk en ret sjov øvelse, og der kommer også, synes jeg, noget ret godt ud af det.

I de gamle opskrifter er det meget de samme ingredienser, der går igen, nemlig rugbrød, sennep, sild og flæsk. Det bliver skisma en smule ensidigt. Derfor har jeg de seneste uger prøvet at lave nogle lidt nye opskrifter, som måske kan blive bornholmernes mad fra dette århundrede. Jeg håber, at der om 100-150 år sidder en kok og skriver om bornholmernes mad, der får stukket en af mine bøger i hånden og synes, det er så spændende, at han eller hun bliver vildt begejstret.

I denne uge er jeg gået all in på at lave noget ud fra de gamle ingredienser – noget man kan lave selv og med 10 procent bornholmske råvarer.

Dengang, hjemme i 80'erne, blev toasteren meget populær. Nu kunne man lave 'parisertoast' derhjemme – altså lige som dem nede på grillen, hvor også den legendariske cowboytoast var en del af sortimentet.

Parisertoasten bestod af prægtige sager som hvidt hvidt hvidt brød – altså fuldstændig næringsløst brød, der vil kunne få en helt almindelig mor fra Østerbro til at gå i spasmer og 'sjatkaste op', bare ved tanken om, at det produkt skulle kunne indfinde sig i hendes barns mund.

I 80'erne var det bare fedt – særligt i kombination med virkelig dårlig skinke, der måske var lidt affaldskød forklædt som skinke og en skive ost, der var så dårlig, at dens eneste kvalitet var, at den kunne smelte.

Med toasteren på køkkenbordet kunne denne guddommelige spise nu blive en hverdagssnack.

Senere blev det hele forfinet lidt. Bedre brød, måske rigtig skinke, en ost der smagte af noget og tricket med at smøre lidt smør på ydersiden af brødet… det kunne noget.

 

 

I Frankrig ved de alt om de toasts. Der har de forstået at komme sennep i, måske lidt salat og et spejlæg på toppen af det noget bedre brød. Croque Madame.

Den gode toast har fået et nyt liv. Der er sågar en lille restaurant i hovedstaden, der kun serverer den sprøde snack i alle afskygninger.

Den kan fåes helt klassisk eller som den, jeg fik i London for et par år siden med kimchi, røræg, koriander og en bunke chili – til morgenmad!

I denne uges opskrift skal der bruges en masse bornholmsk sennep. Hvis du ikke lige orker at runke sådan en selv eller har lånt din kanonkugle ud til naboen, så køb noget sennep fra en af de bornholmske producenter.

Under coronakrisen var man nederst i instagramhirakiet, hvis man ikke æltede og bagte surdejsbrød i rigt mål. Helst af nogle lidt umulige gamle melsorter. Få er fortsat med det og dejligt for dem. Det må jo betyde, at de er gode til det, og hjemmelavet surdejsbrød smager jo guddommeligt. Hvis man ikke kan selv eller har en ven, der kan, så frygt ikke: Bagerne kan!

Skinken er nok et lidt vanvittigt projekt at begynde på selv, men her er der heldigvis også hjælp at hente hos de slagtere, der er tilbage på øen.

Vi skal også have noget grønt i. Jeg elsker ærteskud. De er så pæne og smager så friskt og lækkert. Kumlehøj laver mikrogrønt – også ærterskud. De kan købes rundt om på øen. Det fortryder man ikke.

Osten er frit valg. Det er ikke så ofte, at andelsmejeriet i Klemmensker har andet end blåskimmelost til salg på øen, men engang imellem, på markeder og i udvalgte butikker, kan man være heldig at finde en stykke ost, der ikke er blåt – og de er jo dygtige på det mejeri.

 

 

Bornholmertoasten

Surdejsbrød……………………….2 skiver pr. person

Skinke………………………..……1-2 skiver pr. toast

Sennep…………………………….så meget man kan klare uden at det river i bihulerne

Ost………………………………….vælg den du bedst kan lide og brug så tre skiver

Smør……………………………….cirka 15 g

Ærteskud…………………………..så meget der er plads til.

Smelt smørret på en pande og læg brødet på. Når skiverne har fået lidt varme, vendes de, og der kommes ost og skinke på oversiden.

Steg nu brødet til det er gyldent og tag det så af igen.

Smør en god klat sennep oven på skinken, læg ærteskud på og til sidst den anden lille mad.

Nu kan du spise din toast, mens den er varm, men den fungerer også så fint som en madpakke.

Det er en basistoast. Gå gerne den franske vej og lav et spejlæg til. Måske en sardin. Det kunne også være tomater eller – helt Jyllands-grillbaragtigt – med brun sovs.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT