Grundtvigs barn fyldte 130 år, men har flere ting at fejre

Grundtvigs barn fyldte 130 år, men har flere ting at fejre
Bornholms Højskole i Almindingen fyldte lørdag 130 år. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 12. NOV 2023 • 15:51
NYHED | ABONNENT
12. NOV 2023 • 15:51

Bornholms Højskole er fyldt 130 år og har for første gang i nyere tid ansøgere på venteliste. Og så har højskolen fået en bornholmsk næstformand, som har højskolen helt inde under huden.

Lørdag fejrede Bornholms Højskole sin 130 års fødselsdag med Åbent Hus, og dagen startede med rundvisning i værkstederne, hvor elever og lærere stod klar til at lade gæsterne dreje ler, puste glas, klatre og gå på line.

Om eftermiddagen samledes elever og gæster i foredragssalen, hvor højskolens nye næstformand, Anita Bay Bundegaard, benyttede lejligheden til for første gang at adressere forsamlingen som en del af skolens øverste ledelse.

Man lærer at elske livet

Ligesom Steen Colberg Jensen, der snart går ind i sit fjerde år som formand, talte Anita Bay Bundegaard om højskolens betydning før og nu.

– Jeg er glad og stolt over, at jeg lige nåede at komme med i højskolens bestyrelse til at kunne være med til at fejre denne store fødselsdag, indledte Bundegaard, der til daglig er seniorrådgiver i Red Barnets internationale hovedorganisation.

– Min påstand er, at højskolen aldrig har været mere relevant end den er i dag. Også Bornholms Højskole, sagde Anita Bay Bundegaard og roste den grundtvigianske skole for at satse på linjer, der er højaktuelle, både i relation til lokalsamfundet og i verden som helhed.

– Men vigtigst af alt: På højskolen lærer man ikke at sjuske med sit liv. At blive forelsket i livet. At tage stilling, at kende sig selv, kende fællesskabet, og føle sig hjemme i verden.

Højskolens formand Steen Colberg Jensen holdt tale for gæster og fødselsdagsbarn. Eget foto

Lad os skrive de næste kapitler sammen

Formand Steen Colberg Jensen kunne fortælle den fyldte foredragssal, at fremtiden ser lysere ud på højskolen, end længe.

– I 2022 kom vi ud med et overskud på en lille million, vi kommer ud af 2023 med skindet på næsen, og 2024 ser rigtig fin ud, med rekordstor tilmelding til det lange forårskursus. Efter således i en årrække at have måttet bruge alle kræfter på økonomisk, administrativ og markedsføringsmæssig genopbygning, vil vi i de kommende år forsøge at finde kræfter til udvikling af skolens fysiske rammer, sagde Steen Colberg Jensen og sluttede af med opfordring til forsamlingen af tidligere og nuværende elever, lærere, ansatte og medlemmer skolekredsen, samt alle andre, der har været en del af Bornholms Højskoles omfattende historie.

– Lad os sammen skrive de næste kapitler af dens historie og sørge for, at den forbliver en stolt og værdifuld del af Bornholms kulturarv.


Anita Bay Bundegaard er ny næstformand på Bornholms Højskole. Arkivfoto: Pelle Rink

Jeg fik en opfordring

Anita Bay Bundegaard, der lige er fyldt 60, er født og opvokset på Bornholm og flyttede tilbage til øen for to år siden. Den tidligere minister og debatredaktør på Politiken har en fortid som redaktør på Højskolebladet og har også boet en årrække på Testrup Højskole, hvor hendes mand, Christian Bundegaard, var lærer. Hun er derfor særligt begejstret over at få den lokale højskole tæt ind på livet.

– Jeg har en kæmpe svaghed for højskolen. Jeg har aldrig selv gået på højskole, men jeg har boet på en højskole, så jeg har det lidt inde under huden, siger Anita Bay Bundegaard til Tidende.

Hun blev opfordret til at stille op til bestyrelsen i foråret.

– Jeg fik en opfordring til at stille op til bestyrelsen på Bornholms Højskole og blev valgt ind på generalforsamlingen i maj. Højskolen er en vigtig institution på øen, som på mange måder vokset ud af de bornholmske traditioner med glas og keramik, og kunsthåndværket. Højskolen er en af de ting, jeg godt kunne tænke mig at engagere mig i, når jeg nu er tilbage på øen, siger Anita Bay Bundegaard.

Skolens forstander Solveig Thorborg. Eget foto

Vi skal kigge på bygningsmassen

Steen Colberg Jensen, der til daglig er selvstændig tømrermester, ser frem til at komme i gang med en af de store opgaver, som i mange år har været lavt prioriteret på grund af skolens dårlige økonomi.

– Vores ambition er at få noget gjort ved vores bygningsmasse i de kommende år. Vi er en skole med nogle gode gamle bygninger, og nu er vi faktisk der, hvor vi kan begynde at kigge på, hvordan vi udvikler skolens fysiske rammer. Økonomien er på plads, og vi har kræfterne i administrationen og bestyrelsen til at begynde at kigge på skolens bygninger, siger Steen Colberg Jensen til Tidende.

Efter talerne fortalte de to højskoleelever, Laura og Zoe, om højskolens betydning i deres liv, og dagen sluttede af med fødselsdagslagkage og sang fra Højskolernes Sangbog i spisesalen.

Laura og Zoe fortalte om livet som elev på Bornholms Højskole

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT