Folkemødet folder sig ud

Folkemødet folder sig ud
To forskellige arbejdshold har opgaven med at sætte hovedscenen på Cirkuspladsen op. Første del af arbejdet bliver udført af konstruktionsarbejdere fra Polen. Fotos: Jakob Marschner
NYHED | ABONNENT | 3. JUN 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. JUN 2023 • 05:30

Bag kulisserne har arbejdet længe været i gang, men nu begynder Folkemødet om to uger også at kunne ses i Allinge flere og flere steder, for hver dag den store produktionsplan skrider frem.

Allinge ligner sig selv lidt endnu. I hvert fald et sted som ved havnen, hvor der endnu ikke er spor at se af, at der om to uger vil være hen ad 30-40 gange flere mennesker i byen.

Man skal skæve ned mod Kæmpestranden for at få øje på noget her. Helt ud mod vandet er en gruppe hvide telte allerede stillet op. Men går man længere op mod Cirkuspladsen, og kigger man lidt op, begynder det så småt at ligne noget.

På vejen op mod Cirkuspladsen arbejder to elektrikere fra Axel Sørensen A/S. Den ene sidder oppe i en kran. John Pedersen og Hans Andersen sætter kameraer op til overvågning. Og højttalere, helt præcist 12 af dem. 

– Noget af det sidder her permanent, men de skal kobles op, når der er Folkemøde. De filmer kun, når der er Folkemøde, forklarer John Pedersen.

– Det er i hvert fald, hvad vi har fået at vide

De to elektrikere har været i gang i 14 dage. De er ved at være færdige nu. Deres del af jobbet med Folkemødets overvågningsudstyr er sat til at tage 15 dage.

– Det er en mindre forretning. Men Knudsker El, der laver selve strømmen, har meget at lave, fortæller John Pedersen.

Klima- og Energiscenen ved siden af Cirkuspladsen er ved at blive til.

 

To måneder med el

Det store job med elektriciteten på Folkemødet har de seneste 10 år tilhørt Knudsker El. Sjakket på tre svende og fem arbejdsmænd har været i gang med at trække elektricitet ud i teltene siden midten af april.

– Vi laver al byggestrøm til alle teltene. Det er midlertidige tilslutninger, fortæller Peter Feldfoss.

– Det er et fint job. I hvert fald når vejret er godt, som det har været, siden vi startede i år. Det er lidt noget andet, når det regner.

– Mange ting heroppe er simple. De skal bare laves rigtig mange gange. Her efter frokost skal jeg for eksempel ud og teste 250 tavler for at se, om de virker, siger Peter Feldfoss.

Og faktisk har Knudsker El også været i gang længe før midten af april. Længe før da begyndte de første af ganske mange møder med Trefor, der ejer det bornholmske elnet.

– Trefor siger, hvad vi må og ikke må. De har beregninger på, hvad det hele heroppe kan trække. Så vi har holdt rigtig mange møder med Trefor for at finde ud af, hvad vi kan og ikke kan, og hvordan det kan løses.

Knudsker El er ikke færdig, når al elektriciteten er på plads. Under selve Folkemødet har man konstant to mand på brandvagt, klar til at rykke ud, når noget elektrisk ikke fungerer i teltene. Det sker ikke helt sjældent.

– Som regel er det fordi de slutter for mange stik til og har deres egne forlængerledninger med, fortæller Peter Feldfoss.

– Så går der en sikring et sted. Og så forventer folk, at vi bare står der.

Peter Feldfoss og otte kolleger fra Knudsker El har jobbet med at rigge elektricitet til. Under selve Folkemødet er to af dem hele tiden på brandvagt, hvis en sikring skulle springe.

 

Med og uden en plan

Som Folkemødets produktions- og i øvrigt også informationschef kan Pelle Nybirk en masse datoer fra produktionsplanen helt udenad. Han fortæller, at holdet bag Folkemødet er på omgangshøjde med den plan, der ligger.

– De fleste dage er det vel 11-12 timers arbejde lige nu. Jeg prøver at være hjemme til at sende ungerne i skole om morgenen og til at putte dem i seng om aftenen, fortæller Pelle Nybirk.

– Men ellers er vi lige nu et sted, hvor jeg prøver at have så lidt konkret planlagt som muligt. Vi eksekverer på det, der allerede er planlagt, og så kommer der ellers bare rigtig mange henvendelser, der tit kan træde ind i stedet for det, man havde planlagt.

– Vi startede den 22. maj, og det første telt var oppe den 24. Lige nu har vi taget det meste af Kæmpestranden. Grusdelen er næsten færdig, og teltene er sat op i den yderste række ud mod vandet. På Kampeløkken Havn gik vi i gang i sidste weekend, fortæller han.

Næsten helt plastret til med alle de telte, der skal være, er også græsarealet udenfor Bornholms Idræts- og Kulturcenter, den tidligere Nordlandshallen.

– Den 31. maj kom så det store rykind på Cirkuspladsen og i Danchells Anlæg og på græsset foran hallen, hvor vi så allerede er stort set færdige nu, fortæller Pelle Nybirk.

Sådan går det slag i slag. Området omkring brandstationen og ydermolen på Allinge Havn står næst for i rækken. Torsdag startede arbejdet med at konstruere hovedscenen, og det går stærkt, for nu fredag formiddag er det polske arbejdssjak bag den første del af byggeriet allerede tæt på at være i mål.

Lidt oppe ad gaden Kampeløkken kommer Grøn Scene til som et nyt indslag på Folkemødet, der længe har ønsket at bruge arealet, men skulle finde den rigtige aktør. Det blev Friluftsrådet, ledet af tidligere borgmester Winni Grosbøll.

 

Winni indvier noget nyt

Pelle Nybirk skridter hjemmevant over Cirkuspladsen. Han har ikke selv opsat markeringspælene og den rød-hvide politistrimmel. Men han ved, hvad begge dele angiver, og hvorfor der er pæle nogle steder og rød-hvid plastic nogle andre.

– På Cirkuspladsen har vi målt op og trukket kabler. Pladsen kommer til forveksling til at ligne sig selv, for den har vi fundet en måde at indrette, der fungerer godt, siger Pelle Nybirk.

Han drejer om hjørnet og går op ad den gade, der hedder Kampeløkken. Området har ikke hidtil været en del af Folkemødet, men Folkemødets produktionsfolk har længe ønsket også at bruge den lille sidegade til Folkemødets store hovedstrøg til noget.

– Kampeløkken er et fantastisk og naturskønt område, der ikke har været i spil indtil nu. Men lige her, hvor vi nu står, er der en næsten naturlig amfiscene, som vi så har spændt et sejl ud over, fortæller Pelle Nybirk.

Under navnet Grøn Scene bliver stedet nu hjemmebane for tidligere borgmester Winni Grosbøll, der nu er direktør i Friluftsrådet.

– Det er et område, som vi i mange år har ønsket at få bragt i spil i Folkemødet. Vi skulle bare lige finde den rigtige aktør, og der måtte vi vente lidt, før vi fandt det helt rigtige match i Friluftsrådet. For her er der natur og friluftsliv og outdoor, men det er også lige ved siden af resten af Folkemødet.

Danchells Anlæg er Folkemødets vugge, hvor det allerførste Folkemøde fandt sted. Også i år bliver dette hjørne af anlægget hjemsted som begivenheder om dage, spisning først på aften – og derefter fest i Danchells Telt, der her er ved at blive rejst.

 

Og hvad er ellers nyt?

– Vi har også gjort meget ud af at få mere kunst ind på Folkemødet. I år vil vi have en god håndfuld installationer, hvoraf nogle vil være i form af containere med lyd indeni. Vi vil gerne have mere kunst på Folkemødet. Noget man kan mærke og opleve på en anden måde end ved at stå og høre fire mennesker i et panel, fortæller Pelle Nybirk.

– Vi har også fortsat udviklingen med at hjælpe arrangørerne, hvis de ønsker at lave noget anderledes end at komme med et telt. Forsikring & Pension kommer for eksempel igen med deres bygning i to etager.

– Og sidste år i Danchells Anlæg var der nogle, der byggede en konstruktion ud af stole. Det virkede vanvittigt, da man så det beskrevet, men det så enormt godt ud, da konstruktionen først stod der, siger Pelle Nybirk.

– Så det bliver vi ved at være åbne over for. I år er der for eksempel en vinstue fra København, der har lavet styrehuset fra en gammel fiskekutter om til en champagnebar, der skal ligge nede på havnen. Det skal også nok blive sjovt.