Folk strømmede til Østerlars efter gratis tøj

Folk strømmede til Østerlars efter gratis tøj
Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT | 2. OKT 2022 • 15:30
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT
2. OKT 2022 • 15:30

Det ligner næsten noget, der er ulovligt.

Folk i hobevis, der bevæger sig mellem stativer og borde med tøj og sko og propper ting ned i sorte sække og Ikea-poser og smutter ud af døren uden at betale.

Men det er ikke. Det er meningen med det halvårlige tøjbyttemarked, der søndag klokken 12 blev skudt i gang i Multihuset i Østerlars.

Konceptet er simpelt: Aflever noget brugt tøj og tag noget nyt brugt med hjem.

– I stedet for at tøjet ligger og roder derhjemme eller bliver gammelt og kedeligt, så skal det til tøjbyttemarked. Også for at opfordre folk til ikke at købe nyt tøj. Det er en bæredygtighedsting, men også en hyggeting. Vi er en masse frivillige arrangører, det er skidesjovt, forklarer Elisabeth Nørresø Haase Kytösaari. Hun er hovedarrangør i den uafhængige arbejdsgruppe Tøjbyttemarked Bornholm, og hun står i døren og hilser på alle de besøgende.

Klokken 12.15 - et kvarter efter, dørene er åbnet - har de frivillige allerede taget imod 250 gæster.

– Vores mål er, at hvert stykke tøj skal videre til et kærligt, nyt hjem. Det er også derfor, vi gør så meget ud af at sortere tøjet og hænge det pænt op, for ellers kan man ikke overskue det, siger Elisabeth Nørresø Haase Kytösaari.

Virkelig meget tøj

Det er ottende gang, der afholdes tøjbyttemarked i Østerlars.

Frivillige hænder har brugt fredag og lørdag på at sortere i det indleverede tøj, der er kommet ind fra ni forskellige indleveringssteder på Bornholm.

– Vi får alt, fra ting, der desværre bare skal smides ud, til ting, der stadig er prismærke på. Det er meget forskelligt. Det er også meget forskellige mennesker, der kommer her. Folk, der ikke har råd til at købe nyt tøj, og så folk der synes, det er fedt med genbrug, siger Elisabeth Nørresø Haase Kytösaari.

Hun har ikke tal på, hvor meget tøj, de har fået indleveret.

– Meget. Virkelig meget. Jeg ville ønske, vi havde en måde at måle det på, men det er lidt svært.

Det tøj, der ikke finder en ny ejermand på markedet, gives videre.

– Vi plejer at køre en boogietrailer videre til Hjælp Bornholm, som videreformidler vores rester. Der er masser tøj, og det, der ikke bliver snuppet i dag, kommer videre. Vi laver også babypakker til sundhedsplejen, som bliver videreformidlet til sårbare familie.

– Vi opfordrer folk til at tage alt det, de kan bruge.

 

Foto: Line Søndergaard Hansen

Foto: Line Søndergaard Hansen