En oliesheik køber Bornholm...

En oliesheik køber Bornholm...
Daniel Mühlendorph da Hyæne Film i biografen Draken havde nordisk premiere på sin første spillefilm, "Danmarks sønner", ved Gøteborg Film Festival. Til næste år byder filmselskabet på hele tre spillefilmspremierer, fortæller filmproducenten. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 19. NOV 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
19. NOV 2022 • 10:30

I fiktionens verden kan alt ske, og i en kommende film fra filmselskabet Hyæne Film køber en oliesheik Bornholm for at skabe et sted til folk med anden etnisk baggrund.

 

Hyæne Film, som bornholmske Daniel Mühlendorphs er medejer af, har netop haft biografpremiere på spillefilmen "Krysantemum" – og den bliver modtaget med flotte anmeldelser, som det fremgår herunder.

Instruktør er den debuterende Christian Bengtson, og han fortæller historien en unge mand, Anders, som driver ulovligt salg af fyrværkeri i sin fritid. Han har ikke talt med sin far Thomas i årevis på grund af en familietragedie, der rev dem fra hinanden, men nu er de tvunget til en genforening, hvis fødegården skal reddes.

Anders spilles af Morten Hee Andersen, som netop nu kan opleves i DR-serien "Carmen Curlers", og producent på filmen med et samlet budget på 6,8 millioner kroner er Daniel Mühlendorph, så for ham er det naturligvis en særlig glæde, at filmen bliver så godt modtaget.

– Vi har været ude med filmen en lille uge, for vi startede med en gallapremiere oppe i Thisted, hvor filmen foregår, dernæst var vi i Aarhus, og onsdag var vi i Imperial i København med godt 1.000 publikummer. Torsdag var vi så i Rønne Bio, hvor der også var fuld sal, siger han.

– Og det har været rigtig sjovt at opleve reaktionerne. Det er jo et familiedrama, hvor familiemedlemmerne skal forsones, men i filmen er der også brugt et greb med noget ulovligt fyrværkeri, som vi har håbet på, at publikum vil opleve spændende, og som skal bidrage til at holde tempoet i filmen. Der må jeg sige, at det har overrasket endnu mere positivt end forventet. Folk har siddet ude på kanten af stolen, og mange, jeg har talt med, har fundet det voldsomt spændende, også mere end jeg egentlig havde regnet med. Og det sker jo samtidig med, at folk også bliver rørt over filmen, så det, synes jeg, er fantastisk. Dertil har vi så fået de bedste anmeldelser, jeg har oplevet til en film, jeg har været med til at lave.

Tre nye film

Hyæne Film er et nyere filmselskab og har hidtil haft premiere på fire film – "Danmarks sønner", "Hvor kagerne vender", "Blokhavn" og nu "Krysantemum" – men der er godt gang i biksen og hele tre premierer i vente til næste år.

– I år har været sindssygt travl, men heldigvis er vores nye film rettet mod forskellige målgrupper, så de kommer ikke til at konkurrere mod hinanden, siger Daniel Mühlendorph og fortæller videre, at en af de kommende premierer har en stærk bornholmsk reference.

– En stor del af filmen foregår på Bornholm, siger han, men bedyrer, at det ikke er noget, han har fundet på.

Der er tale om en animeret film lavet af holdet bag "Blokhavn" fra 2020, som ligeledes var animeret, og som handler om Ali og hans fem bedste venner, som bor i ghettoområdet Blokhavn, som minder om Nørrebro i København, hvor de går i 8. klasse.

Den nye film hedder "Shabholm".

– Karaktererne fra "Blokhavn" har forskellig anden etnisk baggrund, og i "Shabholm" kommer en rig oliesheik til Danmark og køber Bornholm for at omdanne øen til et sted, som netop folk med en anderledes baggrund kan tage til for at kunne være i fred og undgå at føle sig udenfor og finde ro i et godt sammenhold. Det, synes drengene fra "Blokhavn", er fedt, for de har også oplevet at føles sig anderledes, blive afvist i diskotekskøen og så videre, så de tager til Bornholm, altså Shabholm. Alle vores dejlige højrefløjspolitikere er også lykkelige for projektet, for nu lykkes det jo så at samle dem på en ø, siger filmproducenten.

Virkelig sjovt

–  Men det viser sig jo, at det ikke bare er den rene lykke, for dem, der flytter til. De kommer jo også op at slås indbyrdes, og højrefløjspolitikerne har samtidig fået et andet problem, for nu er det kommet nogle andre folk til hovedlandet, som er anderledes og ikke taler sproget ordenligt. De taler nemlig bornholmsk og spiser også noget sjov mad. De kommer ind og overtager det hul, som gutterne fra Blokhavn efterlader, og kebabben bliver i stedet til røget sild og den slags, og man kan sige, at filmen arbejder med, at vi alle er forskellige, men vi har virkelig brug for at være sammen og blive forenet. Det er en virkelig sjov film, og der er mange genkendelige lokaliteter fra Bornholm såsom Hammershus og andre steder, vi alle kender, men sheiken bygger det hele om, så det minder om et mellemøstligt ferieparadis.

Kan man genkende Bornholm i det?

– Ja, absolut, det bliver virkelig sjovt for bornholmerne at se den, men også bare for alle, der kender Bornholm. Og som sagt er det ikke mig, der har fundet på, at de skal lave noget fra Bornholm, det har de selv fundet på, så jeg synes også, det er virkelig sjovt.

I øvrigt er der også i komedien "Viktor mod verden", som ligeledes får premiere i 2023, optagelser fra Bornholm, efter at filmholdet opholdt sig på øen i en uges tid.

– Jeg prøver så vidt muligt at liste lidt Bornholm i det meste, ler Daniel Mühlendorph.

– Også til den tredje film, vi har på vej, "For evigt", har vi været på Bornholm i to dage og lave optagelser.

 

 

Anmeldelserne

Her følger et udpluk af anmeldernes vurdering af "Krysantemum":

• "Christian Bengtson erstatter i sin forrygende spillefilmdebut den landlige folkekomedie med en folketragedie, der er spændende som en flamboyant thriller". Filmmagasinet Ekko (fem ud af seks stjerner).

• "Christian Bengtson debuterer formfuldendt med den rørende og følelsesintense "Krysantemum"". Avisen Danmark (fem ud af seks stjerner).

• "Filmen tager fusen på en. Den udvikler sig fra en, ja, fuser til i hvert fald et mindre brag af en familieskildring fra de af udviklingen hårdt ramte yderområder". Soundvenue (fire ud af seks stjerner).

• "Det er faktisk ret blændende skruet sammen af Christian Bengtson". Berlingske (fem ud af seks stjerner).

• "Allerede fra det meget smukke, og så lige pludselig også meget urovækkende, anslag i Christian Bengtsons debutfilm, Krysantemum, får man fornemmelsen af at være i gode hænder. Her er nogle, der vil fortælle publikum en historie, og som har styr på deres virkemidler". Information (benytter ikke karakterskala).

• "Bengtson markerer sig som en fin personinstruktør, hvor Morten Hee Andersen rammer plet som den fåmælte Anders med de alt for mange bortgemte følelser". Politiken (fire ud af seks stjerner).

 

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?