Et brændevinsbrænderi kaldes ‘et bræjnnevinsværk’, ‘et bræjnnevinsbræjnneri’ eller blot ‘et bræjnneri’, mens den, der står for ‘bræjnnevinsbræjnnnijnen’, er ‘ejn bræjnnevinsbræjnnara’.
En samlebetegnelse for de apparater, der anvendes ved brændingen, er ‘bræjnnevinstoi’. Blandt disse var ‘bræjnnevinspajnan’ et helt centralt redskab. Det var en stor kobberkedel, som var fastgjort i murværket. I ældre tid fandtes der en sådan på hver eneste gård. Denne kedel, der også kunne kaldes for ‘en murpajna’, blev senere brugt til vask, barkning af garn m.v., og den var generelt større end ‘murkjælijn’. I senere tid kan ordet ‘murpajna’ bruges om en almindelig murgryde.
Kobberlåget til brændevinspanden blev kaldt for ‘ejn bræjnnevinshatt’.
Bærme, der fremkommer ved brændevinsbrænding, kaldes på bornholmsk for ‘drânk’. Den anvendtes til husdyrfoder, især til køer, og man kaldte det ‘å trijlla drânk’, når man transporterede drank i en tønde på trillebør fra brænderiet til aftagere i byen. Den, der udførte arbejdet, blev kaldt for ‘ejn drânkatrijllara’. Ofte var det forbrugerne selv, der mødte med deres trillebøre med en tønde (‘drânkatyjnnan’) på for at hente dranken. Til dette bemærkes i Bornholmsk Ordbog, at det undertiden kunne knibe med at holde køretøjet i balance på hjemturen, da flere ved samme lejlighed smagte på den nye brændevin.