Det skal fejres: Populær skulpturpark er sikret for eftertiden

Det skal fejres: Populær skulpturpark er sikret for eftertiden
Her ses nogle af Ole Christensens værker i Skulpturparken i Olsker. Foto: Michael Stoltze
KUNST | OLSKER | 14. OKT 2021 • 20:30
Jesper Gynther
Journalist
KUNST | OLSKER
14. OKT 2021 • 20:30

På søndag fejres det med et arrangement i skulpturparken, hvor der vil være rundvisning samt kaffe, te og kage.


Ole Christensens skulpturpark ved Olsker kan også blive nydt af fremtidige generationer. Det står nu fast efter et samarbejde er kommet på plads mellem den afdøde billedhuggers familie, Bornholms Kunstmuseum og Bornholms Regionskommune.

Aftalen sikrer Skulpturparken, dens drift og den offentlige adgang til parken for eftertiden, oplyser Foreningen Skulpturparken i Olsker i en pressemeddelelse.

Samarbejdet går blandt ud på, at en del af skulpturerne bliver doneret til Bornholms Kunstmuseum, og kommunen sørger for, at området holdes lysåbent.

– Det er dermed blevet et sted, hvor kunst og natur spiller smukt sammen og er let tilgængeligt for offentligheden i fremtiden, skriver foreningen.

Fejring

For at markere samarbejdet om at sikre stedet, skulpturerne og samspillet mellem kunst og natur i landskabet, bliver der på søndag den 17. oktober holdt et arrangement i Skulpturparken, hvor alle er velkomne til at deltage.

Arrangementet begynder klokken 13, hvor der er velkomst og indvielsestale af foreningens formand, Michael Stoltze, og Ole Christensens datter, Marie Inoue, samt taler af Lars Kærulf Møller på vegne af Bornholms Kunstmuseum og Erik Lund Hansen på vegne af Bornholms Regionskommune.

Efterfølgende viser foreningen rundt og fortæller om parken og de igangværende projekter og byder på kaffe, te og kage.


Ole Christensens skulpturpark

Ole Christensen (1932-2000) var en af 1900-tallets mest markante danske billedhuggere. Med base i sit og familiens husmandssted på Stenløsevej i Olsker huggede han granitskulpturer, som fandt vej til mange steder på Bornholm og i Danmark. Blandt andet friluftsbadene i Hjørring (1971), Vestertorv i Kolding (1989) samt Vesterbrogade i København (1990).

Da Ole Christensen pludselig døde kun 68 år gammel, efterlod han sig et hav af stenskulpturer. Med udgangspunkt i dem etablerede familien en skulpturpark på husmandsstedets store naturgrund.

Nu har familien givet skulpturparken til folket, og Bornholms Regionskommune har takket ja til at overtage den med den klausul, at den skal holdes offentligt tilgængelig.

I forbindelse med overdragelsen har Ole Christensen familie også ønsket at forære ti af parkens skulpturer til Bornholms Kunstmuseum.

De ti skulpturer udgør parkens hovedværker og vil ifølge en aftale mellem familien og kunstmuseet forblive opstillet på markerne i den natur og det miljø, de er blevet skabt i. Familien beholder ejerskabet af parkens resterende skulpturer, men Bornholms Kunstmuseum får forkøbsret, ifald familien på et senere tidspunkt skulle ønske at sælge.