Byforening: Håber der er en voksen til stede

Byforening: Håber der er en voksen til stede
Træbådelauget har fået stillet busgaragen ved Nørrekås i udsigt. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 21. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
21. MAR 2023 • 05:30

Flere henlagte projekter begynder at blive sat i søen, og det sætter Rønne Byforening pris på, men det skal ske på en måde, der forener byens kræfter, understreges det.

Rønne Byforeningen ser gerne at Dams Gård ikke bare skal være et ungdomsprojekt, men et kulturtilbud til alle uanset alder - og helst uden en stor bygning i haven, der skygger og besværliggør afholdelse af koncerter.

Og så er de spændte på, hvordan de forskellige foreninger skal deles om arealet ved Remisen og Nørrekås. Det berettede foreningens formand, Tom Jensen, om på årets generalforsamling, der fandt sted mandag aften på Mønten i Rønne.

– Der er nu pludselig opstået en mulighed for at få gang i udviklingen af Nørrekås. Træbådelauget har fået grønt lys til at flytte deres aktiviteter fra det tidligere bådebyggeri på Sydhavnen til den gamle busgarage på Nørrekås, siger formanden, som mener, at det kan blive et rigtigt fint projekt til gavn for mange både lokale og turister, som nu får noget spændende at kigge på.

Han understreger dog, at kommunalbestyrelsen har lovet, at det bliver i samarbejde med de eksisterende brugere på Nørrekås. Måske det netop er med samspillet, at skoen kommer til at trykke, gætter han. For de penge der var afsat til at holde møder med foreningerne og fordele arealet mellem skaterfolket, træbådelauget, sejlklubben og gæster i byen er nemlig foreslået omfordelt, og den plan er byforeningen skeptisk overfor.

– Alle pengene gives nu til træbådelauget og så må brugerne selv slås om arealerne? Spændende? Inden det bliver alt for spændende, håber jeg, at der vil være en voksen til stede, som kan få klubberne til at forene kræfterne, sagde han i formandsberetningen mandag aften.

Projekter i mølposen

Efter et begivenhedsrigt 2021 med mange store planer, konkluderer formand for Rønne Byforening, Tom Jensen, at 2022 har båret præg af en slunken kommunekasse og en ny kommunalbestyrelse, der skulle finde gamle projekter frem fra mølposen.

Mange af projekterne kan byforeningen formentlig samarbejde om med den nye Rønne Borgerforening, som byforeningen bød velkommen ind i kampen. Fælles for de to foreninger er - udover geografien - at de vil have mere liv i bymidten.

– Vi var naturligvis ærgerlige over at både projekt Store Torv, projektet Dams Gård, og projekt Nørrekås, alle blev lagt i mølpose hen på efteråret. Begrundelsen fra Kommunalbestyrelsen var, at der ikke var penge til at gennemføre noget, men ligefrem et underskud på 65 millioner, fortæller formanden i beretningen.

Byforeningen er nemlig af den opfattelse, at Dams Gård rummer muligheder for mange aktiviteter, som vil være til gavn for Rønne. Huset kan sammen med Musikhuzet og Rasch Pakhus blive et unikt samlingssted, som kan tiltrække både unge som gamle til kulturelle tilbud til bymidten.

– Rønne Byforening vil overordnet støtte tiltag, som vil medføre en udvikling af Dams Gård til et Kulturtilbud til alle uanset alder, fortæller han.

Foreningen vil også støtte en arkitektkonkurrence, som vil tydeliggøre, hvilke muligheder der er i Dams Gård med de bygninger, som allerede findes, og de er stadig betænkelige ved et større byggeri i haven ved Dams Gård.

– Det giver skygge, og plads for udendørs koncerter begrænses.

Bevaringsfond er genoplivet

Bestyrelsen for Rønne Byforening har valgt at vække Rønne Bys Bevaringsfond til live igen.

– Her kan man som Rønne-borger søge om tilskud til specifikke arbejder på bevaringsværdige bygninger, fortæller formand for Rønne Byforening, Tom Jensen.

– Der kan eksempelvis søges tilskud til ny yderdør, men ikke til nye vinduer, præciserer han.

Bevaringsfondens bestyrelse består af fem personer: Et medlem udpeget af kommunen, formanden for Rønne Byforening, der er udpeget en person fra museet, og de to øvrige medlemmer er udpeget af bestyrelsen.

– Der kan søges tilskud hele året, men der udbetales kun tilskud en gang om året i juni måned, fortæller Tom Jensen.

Pengene kommer fra en kapital, som genererer omkring 13.000 kroner om året, og det er således den sum, som kan udbetales med højest 5000 kroner per ansøgte projekt.