Bornholmer debuterer med kortfilm: Ville smage min egen medicin

Bornholmer debuterer med kortfilm: Ville smage min egen medicin
Katrine Juliane Krone spiller Solvej, der tager på roadtrip med kæresten og et iltapparat. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 1. DEC 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
1. DEC 2022 • 05:30

Heidi Philipsen debuterer med kortfilmen 'Luftveje' om døendes muligheder for at leve livet fuldt ud.


– Jeg tænkte, at jeg skulle prøve at smage min egen medicin.

Ordene er Heidi Philipsens. Hun er født og opvokset i Aakirkeby, men er i dag lektor i medievidenskab på Syddansk Universitet i Odense. Ord og fortællinger er både profession og passion, og når Heidi Philipsen ikke underviser, skriver hun for sin egen fornøjelses skyld.

I 2019 udgav hun romanen 'Jagtsæson', og arbejdet med bogen gav den 51-årige lektor blod på tanden.

– Jeg har udgivet en del fagbøger om film og tv-serier, og jeg går altid og skriver småhistorier. Men at realisere en film er noget helt andet, siger Heidi Philipsen, der har undervist i manuskriptudvikling i mange år.

Nu har hun hånden på kogepladen. Den 8. december er der premiere på kortfilmen 'Luftveje', med manuskript af Heidi Philipsen. Filmen er 14 minutter lang og handler om en 29-årig kvinde, der har kort tid tilbage at leve i.

– Solvej har cystisk fibrose, og alle der har det, ved, at de ikke bliver gamle. Det lyder dystert, men jeg syntes, at der manglede en film om det emne. Hvad gør man egentlig med den sidste tid, spørger Heidi Philipsen.

Man kan ikke udskyde tingene

Historien er inspireret af Heidi Philipsens veninde, der døde som 34-årig af cystisk fibrose. Hun gav den fuldt gas til det sidste, og det fik Heidi Philipsen til at tænke, at flere burde gøre det samme.

– Hun var enormt inspirerende. Hun tog på rideture med iltflasken på ryggen og prøvede i det hele taget at få så meget ud af livet, som overhovedet muligt.

Heidi Philipsen mener, at døende og deres pårørende skal blive bedre til at tale om den sidste tid og især at udnytte den til noget meningsfyldt. Noget positivt.

En af de ting, som den terminale Solvej altid har drømt om, er at komme på et roadtrip. Men hvad står der ellers på listen, hvis man kun har et par uger tilbage at leve i? Tal om det, i stedet for at bure dig inde, siger Heidi Philipsen. Ikke mindst af hensyn til de pårørende.

– Det kan være noget så simpelt som at snakke sammen. De fleste døende ved, at man ikke kan udskyde tingene. Man er nødt til at revidere bucketlisten, siger hun.

 

Heidi Philipsen på optagelser. Eget foto

 

Benspænd

Man kunne sagtens lave en hel spillefilm om et eksistentielt emne som det, siger Heidi Philipsen. Men med et budget på 35.000 kroner var mulighederne stærkt begrænsede og efter at have konsulteret producenterne måtte debutanten se realiteterne i øjnene. Tre skuespillere, tre optagedage, tre locations.

– Kald det dogme eller benspænd, det handler om penge. Så der er kun sygeplejersken, kæresten og Solvej. Og et folkevognsrugbrød, siger Heidi Philipsen, der har fået hjælp til optagelser, lyd og pr af de to fynske produktionsselskaber Malstrøm og Ulla Film. Derudover har hun fået støtte fra foreningen Cystisk Fibrose og en privat investor.

'Luftveje' er det man i filmbranchen kalder et proof of concept. En kort film, om et emne, som man som manuskriptforfatter gerne vil udvikle videre til fuld spillefilm. Efter premieren på SDU er håbet, at filmen vil blive optaget på forskellige kortfilmfestivaler.


Luftveje

Manuskript: Heidi Philipsen

Instruktør: Simon Lykke

Solvej: Katrine Juliane Krone

Mads, Solvejs kæreste: Emil Dahm Andersen

Sygeplejersken: Heidi Puk Ernst, der selv er sygeplejerske

Producent: Malstrøm og Ulla Film

Filmen vil blive lagt op på Cystisk Fibrose Foreningens hjemmeside.

 

Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen er datter af Alice og Gert Jørgensen.

Hun er født i Aakirkeby, men opvokset i Klemensker.

Flyttede i 1992 til Aarhus for at studere.

Bor i dag nær Ringe med sin familie og arbejder på Syddansk Universitet i Odense.