Borgere frygter lukning af biblioteker - men det er slet ikke på tale endnu

Borgere frygter lukning af biblioteker - men det er slet ikke på tale endnu
Anne Louise Noordegraaf samler underskrifter fra sin butik i Svaneke. Foto: Sarah Thun Kristensen
KULTUR | Onsdag 18. oktober 2023 • 05:30
KULTUR | Onsdag 18. oktober 2023 • 05:30

Underskriftsindsamlinger til bevarelse af bibliotekerne i Svaneke og Gudhjem er i omløb, men der er slet ikke nogen, der vil lukke bibliotekerne, siger bibliotekschef Jon Madsen. I hvert fald ikke lige nu.

"Bevar Gudhjem og Svaneke biblioteker!"

Sådan står der på et ark A4-papir, som Anne Louise Noordegraaf har til at ligge på disken i sin sæbebutik i Svaneke. På listen kan man skrive under med navn og adresse, og på et tidspunkt indleveres samlingen af underskrifter til Bornholms Regionskommune.

– Jeg vil rigtig gerne bakke op lokalt, så da Pernille kom ind og spurgte, om jeg ville skrive under, foreslog jeg med det samme, at vi også kunne lægge den her, fortæller butiksindehaveren.

Hun oplever nemlig biblioteket i Svaneke som et vigtigt samlingssted i byen, der er vigtigt for dannelsen. Selv kommer hun på biblioteket mindst en gang om måneden - nogle gange for at hente bøger og andre gange med sine børn på seks, 10 og 13 år.

– Det er bare sådan et særligt sted, og det bliver brugt til meget andet end bøger, for der er også fællesskaber og foreninger, der bruger det, forklarer hun.

Anne Louise Noordegraaf har forståelse for, at kommunen skal spare, men hun erkender, at det altid gør ekstra ondt, når det rammer en selv.

Hun mener nemlig heller ikke, at det er en løsning at placere biblioteket et andet sted i byen, for dermed vil biblioteket miste sin charme.

– Her i Svaneke bor vi meget langt væk fra Rønne, så vi bliver også nødt til at have vores egne steder at mødes.

Kan ikke forestille sig Svaneke uden et bibliotek

Det ligger lige henne på Borgergade, det famøse bibliotek.

I en rød bygning med legeplads bagved og indgang ud til gaden. Der er bemanding mandag og torsdag, og de øvrige dage kan man selv bippe sig ind med sit sygesikringskort.

Det gør Irene Maribo-Mogensen tirsdag formiddag. Hun plejer at komme på biblioteket en gang om ugen, men hun har læst på Facebook, at biblioteket er lukningstruet, og derfor vil hun gerne vise, at det er i brug.

– Jeg plejer mest at komme herind og hente bøger, jeg har bestilt hjem, og så sidder jeg gerne og læser lidt i avisen, fortæller hun.

Siden hun flyttede hjem til Svaneke, kommer hun nemlig ikke særlig meget til Rønne, så hun har svært ved at forestille sig, at hun ville få brugt biblioteket særlig ofte, hvis man skal hele vejen til Nexø eller Rønne for det.

– For det meste er jeg jo bare her, og jeg kan næsten ikke forestille mig, hvis der ikke var et bibliotek i Svaneke. Der er brug for et sted med avisen og en computer, hvis man nu ikke har det derhjemme.

Hun går til gengæld ikke så meget op i, hvor tingene er placeret henne. Da hun voksede op i Svaneke, var biblioteket mindre, men det fungerede også fint. Det vigtigste for hende er, at der er et sted med de funktioner, som biblioteket har.

– Men det er nu en god placering her midt i byen, smiler hun.

 

Irene Maribo-Mogensen har snuppet en avis og læser dagens nyheder på biblioteket. Foto: Sarah Thun Kristensen

Hjertet i byen

Underskriftsindsamlingen er startet af Pernille Krogsdahl som er kunstner og derfor dagligt bruger biblioteket.

"Vi er to bornholmere, der har startet en underskriftsindsamling, da der igen fra politisk side er tale om at lukke nogle af de små biblioteker, som det før er set på øen. Generelt er det af afgørende betydning, at man bevarer biblioteker i en digital tidsalder som vores. Specielt disse to biblioteker, udgør 'hjertet i byen' og er ligesom et andet hjem for mange af os borgere - kunstnere, studerende, børn, pensionister med videre, der kommer her til dagligt," skriver hun i en skriftlig udtalelse til Tidende.

Og der skal da også spares på bibliotekerne. Ifølge budgettet som kommunalbestyrelsen for nylig har vedtaget for det kommende år, skal der årligt spares 350.000 kroner på bibliotekerne i 2025, 2026 og 2027.

Pengene skal ifølge budgettet findes ved en "Retænkning af biblioteksområdet".

I sparekataloget var dog nævnt en potentiel lukning af samtlige af øens seks filialbiblioteker, foruden en gentænkning af biblioteksområdet. Her kunne væsentligt flere penge spares, men det forslag var politikerne altså ikke med på, og det blev derfor ikke vedtaget, at samtlige af øens biblioteker skulle samles i Rønne.

 

Biblioteket er byens hjerte, mener ophavskvinden til underskriftsindsamlingen, Pernille Krogsdahl. Foto: Sarah Thun Kristensen

En fis i en hornlygte

Jon Madsen er bibliotekschef i Bornholms Regionskommune.

Han har bemærket underskriftsindsamlingen mod lukningen af de to biblioteker, men han forstår ikke, hvordan ideen er opstået om, at netop de to biblioteker er lukningstruede, og da Tidende ringer, bruger han straks muligheden til at dementere udgangspunktet for underskriftsindsamlingen.

Er det slet ikke på tale at lukke bibliotekerne?

– Det er overhovedet ikke på tale, nej. På godt dansk, så er det en fis i en hornlygte.

Han har ikke mere konkret viden, end den der er i budgettet, nemlig at bibliotekerne på Bornholm skal gentænkes. Beregningen af hvad kommunen kunne spare, hvis man centraliserede biblioteket blev lavet på baggrund af en forespørgsel fra forvaltningen, og det var altså en lukning af samtlige seks filialbiblioteker.

– Men det var et administrativt budgetforslag som ikke nåede ret langt i systemet, og det gik ret hurtigt i sig selv igen, for det var der overhovedet ikke politisk opbakning til at bære igennem, fortæller Jon Madsen.

Muligvis færre adresser

Mens bibliotekerne i Hasle, Aakirkeby og Allinge ligger i forbindelse med en skole, så er det imidlertid ikke tilfældet i Gudhjem, Svaneke og i Nexø, hvor biblioteket dog ligger i forbindelse med borgerservice.

Kun i Svaneke og Gudhjem har bibliotekerne deres helt egne lokaler, og de 350.000 kroner skal spares det ene eller det andet sted.

– Det er her, vi er blevet bedt om at komme med nogle nytænkninger, så man driver bibliotek på en anden måde fremover, forklarer Jon Madsen.

Det kan både betyde færre faste adresser, men det kan også betyde, at et antal af de nuværende adresser bliver selvbetjente.

– Men det er ikke det samme, som at de bliver lukket, understreger han.

Men du sagde også færre adresser?

– Det er en mulighed, ja.

Hvilke adresser tror du så ryger først?

– Det bliver dem, der viser sig at have den mest svigtende omsætning. Det er derfor, vi skal eksperimentere lidt i det kommende år og se, hvad der sker.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT