Auktionshus: Christiansø har en særposition

Auktionshus: Christiansø har en særposition
Et lille Christiansø-billede af Edvard Weie skal under hammeren hos Bruun Rasmussen i København. Foto: Bruun Rasmussen
NYHED | ABONNENT | 21. NOV 2022 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
NYHED | ABONNENT
21. NOV 2022 • 05:30

Et lille Edvard Weie-maleri fra Christiansø skal under hammeren på Bruun Rasmussens internationale auktion i december.


Auktionshuset Bruun Rasmussen kalder i begyndelsen af december til international auktion, og endnu en gang skal en række bornholmske emner under hammeren i Bredgade i København.

Oluf Høst er repræsenteret med to billeder, Olaf Rude ligeledes med to – herunder et kubistisk motiv vurderet til op mod 150.000 kroner – og skulptøren Erik Thommesen har en kvindebuste af bøgetræ fra 1941 med til en vurdering på 125.000-150.000 kroner.

Og så har et fint lille, usigneret maleri af Edvard Weie (1879-1943) fundet vej til kataloget. Weie var blandt de malere, der omkring 1910 kom til Christiansø og satte sig for at fange det særlige lys på Ertholmene, og hans malerier har de senere år været enormt eftertragtede. Vurderingen på det lille maleri, der måler 41 gange 50 centimeter, er dog relativt beskedne 25.000-30.000 kroner.

– Christiansø-kunst har helt sikkert en særposition, siger specialist i moderne kunst hos Bruun Rasmussen, Niels Boe-Hauggaard til Tidende.

– Det er jo evident, at den lille afsides ø fik enorm betydning for de tidlige modernister i dansk kunst. Farverne og lyset derovre har givet anledning til mange fantastiske, fortættede motiver med næsten sydlandsk tone. Balancen mellem naturinspiration og rent maleri er ofte gennemgående, også i dette lille værk, siger eksperten fra Bruun Rasmussen.

 

Sonja Ferlovs gipsskulptur har tilhørt samleren John Hunov. Den hedder “Koncentration”, er udført i 1962–63 og måler 58×47×53 centimeter. Foto: Bruun Rasmussen

 

Ferlov-skulpturer til salg

Han henleder i øvrigt desuden opmærksomheden på en skulptur i gips af billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba. Hun er ganske aktuel, fordi fonden bag kunstneren ønsker at opføre en pavillon på Kjærenæsgrunden i Allinge til permanent udstilling af hendes kunst – et projekt, som lige nu er på vej mod en forsinkelse på grund af forhøjede udgifter.

Gips-skulpturen kommer fra kunstsamleren John Hunovs samling. Bruun Rasmussen har på det seneste solgt en stor del af den karismatiske samlers værker, efter at han gik bort i 2017. Sonja Ferlov-skulpturen er vurderet til 100.000-125.000 kroner, mens en bronzeskulptur forventes solgt for op mod 300.000 kroner.

Beløbene sætter størrelsen på gaven fra Ferlov Mancoba-fonden i relief; Her tales nemlig om, at der følger mere end 100 bronzeskulpturer med pavillonen i Allinge.

Den internationale auktion hos Bruun Rasmussen finder sted mellem den 29. november og den 8. december. De omtalte værker sælges på traditionel auktion den 6. og 7. december.