10 foredrag om filosofi

10 foredrag om filosofi
Foredragene finder sted på Rønne Bibiliotek. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NOTITS | 23. SEP 2024 • 18:00
NOTITS
23. SEP 2024 • 18:00

Snart er der igen filosofiforedrag på Rønne Bibliotek

Tirsdag d. 24. september starter Bornholms Folkeuniversitets filosofiske foredragsrække atter op.

Der er i alt 10 foredrag, der alle foregår på Rønne Bibliotek tirsdag aften.

De enkelte foredrag holdes af erfarne undervisere og forskere fra landets universiteter - blandt andet kan man møde Kierkegaardforskeren Pia Søltoft og Goetheeksperten Per Øhrgaard.

Efterårets foredragsrække er en dannelsesrejse gennem den vestlige filosofis historie.

"Vi går kronologisk til værks og begynder i antikken med to af de største og mest ikoniske tænkere, Platon og Aristoteles, hvis betydning for den vestlige filosofi er svær at overvurdere. Her fra bevæger vi os op gennem skolastikkens tænkning og hører om nogle af middelalderens mest markante filosoffer, nemlig Anselm og Ockham, hvis overvejelser om Guds almagt paradoksalt nok medførte muligheden for tanken om Guds ikke-eksistens," skriver filosofiudvalget på Bornholms Folkeuniversitet i en pressemeddelelse om foredragsrækken.

De fortæller videre, at herefter behandles oplysningstiden og rationalismens tro på fornuften, og Immanuel Kants begyndende kritik, hvor han blandt andet undersøger betingelserne for den menneskelige erkendelse.

Den videre reaktion på fornuftdyrkelsen, nemlig romantikken, er emnet for det følgende foredrag.

Her er en skikkelse som Goethe central, idet han ifølge udvalget blev en inspirationskilde for samtidens såvel som eftertidens filosoffer – helt op i det 20. århundrede.

Fra 1800-tallet og frem fokuseres der på udvalgte markante filosoffer og nogle af deres hovedværker.

Først gælder det danske Søren Kierkegaard, hvis tanker om angst og frihed kan synes mere aktuelle end nogensinde.

Herefter Nietzsche og værket Tragediens Fødsel, hvor han lancerer er række af sine kendte nøglebegreber.

Så følger Hannah Arendt med det sene hovedværk Åndens Liv, hvorefter eksistentialismen behandles med udgangspunkt i Sartres værk Væren og Intet.

Hvorvidt man bliver et dannet menneske af at få kendskab til filosofien vil muligvis blive besvaret i det afsluttende foredrag, hvor Steen Nepper Larsen kaster et kritisk og idehistorisk blik på dannelsesbegrebet.

Der kræves ingen særlige forudsætninger for at deltage i foredragene, og man kan både deltage i et enkelt eller i hele rækken, oplyser filosofiudvalget.



FÅ ABONNEMENT