Halv pris for brud på bopælspligten
Sjællandsk selskab slipper med en bøde på 40.000 for brud på bopælspligten i Hasle.
Mandag faldt der dom i en sag om brud på bopælspligten i Hasle, hvor et selskab fra Hellerup af flere omgange har undladt at udleje boliger til borgere med adresse på Bornholm for i stedet at udleje dem som ferieboliger - blandt andet på platformen AirBnB.
De fire boliger, der er omdrejningspunkt for sagen, har stået tomme frem til 2021, og virksomheden havde fået en bøde på 80.000 kroner, som de dog ikke ville vedtage.
Derfor mødtes de for halvanden uge siden med Bornholms Regionskommune i Retten på Bornholm, hvor de på to og en halv time skulle finde ud af, hvad der var op og ned i sagen.
Halveret bøde
Domsafsigelsen skulle oprindeligt have fundet sted i fredags, men den blev udskudt til mandag klokken 13.00, hvor det stod klart, at udlejeren skulle betale en bøde på 40.000 kroner - altså halvdelen af den oprindelige bøde.
Det skyldes primært, at Retten har vurderet, at der kunne ske det der hedder en modereret kumulation. Det er en form for mængderabat på straffen, som blev udløst af, at der var fire boliger i samme bebyggelse.
– I bødeforelægget var det vores påstand, at der var tale om absolut kumulation, som er der, hvor man lægger straffene 100 procent sammen, forklarer Mads Larsen, som er anklagerfuldmægtig ved Bornholms Politi.
Han fortæller, at den bornholmske anklagemyndighed jævnligt fører sager vedrørende bopælspligt, men det er dog hans erfaring, at det oftest er privatejede ejendomme, hvor hr. og fru Danmark ejer et hus på Bornholm, som de ikke bor i.
Det sker jævnligt, at folk bare betaler bøden og får det overstået på den måde i stedet for at gå i retten, som virksomheden har valgt at gøre i dette tilfælde.
– Her var det vores påstand, at det var en skærpende omstændighed, at det blev lejet ud via AirBnB, men vi ved ikke, hvilke indtægter de har haft på det, og om de har tjent meget eller lidt i forhold til bødens størrelse, forklarer han.
Flere politianmeldelser
Når anklagemyndigheden løbende fører sager som denne, handler det om, at der er kommet et øget fokus fra kommunen, hvor man vil forfølge den slags sager, og det betyder, at der kommer flere politianmeldelser.
– Det handler for os om at sikre, at der ikke er huse, der står tomme rundt omkring, men at der faktisk er folk, der bor hele året i de boliger, hvor man fra politisk side har bestemt, at der skal være helårsbeboelse. Det er der kommet et øget fokus på, og derfor bliver flere sager politianmeldt, og derfor ender de i retten, slutter Mads Larsen.
De specifikke boliger fra den netop afgjorte sag har stået tomme fra henholdsvis 2015 til 2017, en anden fra 2017 til 2021, en tredje fra 2017 til 2021 og den sidste fra 2018 til 2021.
Selskabet havde undladt at anmelde til kommunalbestyrelsen, at boligerne stod ledig i mere end seks uger efter seneste fraflytning. De har i stedet benyttet boligerne som sommerbeboelse eller lignende midlertidig benyttelse.
Godt nyt til tre foreninger
SPONSOREREDE MEDDELELSER

Ejn sokkabajnt
Kan siges til en dreng, der render rundt på strømpefødder. På tilsvarende vis kan en pige kaldes for ‘en sokkabajnta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration