Det var ikke min intention, at folk skulle ligge og lege privatpoliti

NYHED | ABONNENT | 11. DEC 2023 • 18:09
NYHED | ABONNENT
11. DEC 2023 • 18:09

Sofie Bendix Nielsens søn blev i sidste uge antastet af en fremmed på gaden. Men det var først, da hasleboen fortalte om det på sociale medier, at hun for alvor blev bekymret.

Flere borgere har indenfor den seneste uge advaret mod en mand, der har forsøgt at lokke børn med ud på en køretur.

Den 8. december skriver en borger fra Nexø på facebook: "Har lige mødt et par forskrækkede børn, der fortalte, at en mand i en hvid bil havde stoppet oppe omkring stadion i Nexø og ville have dem med ud at køre".

Borgeren henviser i samme opslag til en lignende hændelse i Hasle to dage før.

Her skriver Sofie Bendix Nielsen på facebook:

"Pas på jeres børn. I går blev min 13-årige søn kontaktet af en ældre mand, som ville have ham med ud og køre nu her i anledning af julen. Min søn var ude med reklamer og sagde heldigvis nej".

Sofie Bendix Nielsen fortæller videre, at manden viste sønnen et tegn, han skulle lave, hvis han så ham køre rundt og fortrød og ville med alligevel. Han måtte bare ikke sige noget til sine forældre.

"Det gjorde han heldigvis, og politiet er informeret", skriver moren til den 13-årige dreng. Hun opfordrer i samme åndedrag forældre til at tage en snak med deres børn om, at man aldrig må gå eller køre med fremmede.

Heksejagt sat ind

Opslaget er delt over 400 gange og reaktionerne er næsten mere skræmmende end selve hændelsen, fortæller Sofie Bendix Nielsen i telefonen. Hun indleder med at understrege, at hendes søn ikke selv opfattede situationen som truende.

– Det var ikke, fordi det var noget, der pressede ham, det blev bragt op tilfældigt under aftensmaden, hvor det mere var os (forældrene, red.), der syntes, det lød mærkeligt. Og jeg har med vilje ikke skrevet noget om udseende og eventuel biltype, for der er allerede sat en heksejagt ind, hvor fremmede mennesker skriver til mig, om jeg kan bekræfte sådan og sådan, og det vil jeg ikke, for det kan meget hurtigt komme til at gå ud over uskyldige mennesker, siger Sofie Bendix Nielsen. Hun har siden hun skrev opslaget modtaget et hav af henvendelser, hvoraf en del efter hendes mening er upassende.

– Folk har sendt billeder af biler og personer og så videre, og jeg synes det er en kedelig måde, folk hidser sig op på. Det bryder jeg mig slet ikke om, siger hun.

Måtte blokere en mand

En del af efterspillet har været direkte ubehageligt. Sofie Bendix Nielsen fortæller, at en mand ovrefra havde googlet hende og fundet hendes privatnummer og derefter ringede og skrev til hende i et omfang, så hun blev nødt til at blokere vedkommende.

Og det var da også især i dagene lige efter opslaget om sønnens oplevelse, at interessen for den potentielle børnelokker var mest voldsom. Efter weekenden er antallet af henvendelser faldet, og Sofie Bendix Nielsen håber nu, at det centrale budskab står tilbage.

– Min intention med opslaget var, at forældrene skal være obs på at snakke med deres børn om, hvad de skal gøre, hvis de bliver kontaktet af fremmede. Det var ikke min intention, at folk skal ligge og lege privatpoliti. Det er selvfølgelig mærkeligt, at det sker to gange med kort mellemrum, men vores opgave som forældre er i første omgang at lære vores børn at passe på sig selv, siger hun.

Politi: Ingen anmeldelser

Hos politiet er man opmærksom på situationen, men ser indtil videre tiden an.

– Vi kan bekræfte, vi har fået et par henvendelser fra bekymrede borgere, men ingen anmeldelser og intet konkret. Vi mener derfor ikke, der er belæg for at gå ud med noget, hverken på egne platforme eller i pressen, der blot vil gøre folk utrygge, lyder det fra chefkonsulent Connie Maria Westergaard, Bornholms Politi.