Valgkonkurrence: Bente ramte ni rigtige

Valgkonkurrence: Bente ramte ni rigtige
Bente Holm Pedersen, der var den eneste med ni rigtige i Bornholms Tidendes læserkonkurrence Valgets Tip 13, fik tirsdag overrakt førstepræmien. Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 23. NOV 2021 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
23. NOV 2021 • 19:00

Kun én deltager i Bornholms Tidendes valgtips-konkurrence ramte ni rigtige ud af 13. Nyvalgte Zille Vangsaas mor tager andenpladsen.

Ni rigtige tips ud af 13. Med det resultat blev Bente Holm Pedersen fra Rønne den dygtigste til at forudsige kommunalvalget i Bornholms Tidendes læserkonkurrence Valgets Tip 13.

Blandt 299 deltagere er Bente Holm Pedersen den eneste, der kom op på de ni rigtige. Dermed vinder hun to flybilletter tur-retur til København med DAT til en værdi af 2.796 kroner. Sejren kommer bag på vinderen.

– Jeg havde slet ikke tjekket, hvor mange rigtige jeg havde. Jeg var godt klar over, at jeg ikke havde alle rigtige. Men det var jo en glædelig overraskelse, siger Bente Holm Pedersen.

Fire læsere havde otte rigtige. Blandt dem går de to andenpræmier til Annette Vangsaa fra Østerlars, der får to gavekort til Restaurant Bryghuset, Pakhuset og B's Fiskeværksted i Svaneke – og til Lars Andersen fra Rønne, der vinder en overnatning for to personer inklusive en to-retters-menu på Hotel Siemsens Gaard i Svaneke.

For Annette Vangsaa er der tale om dobbelt op på valget, for først blev datteren Zille Vangsaa valgt ind for Bornholmerlisten i en alder af 19. Blandt de to vindere af andenpræmierne kom Annette Vangsaa tættere på at gætte borgmester Thomas Thors' antal af personlige stemmer (756) med et gæt på 834. Lars Andersen havde tippet 1030 stemmer til Thors.

Bonusspørgsmålet om Thomas Thors’ antal af stemmer afgør også hvem af de i alt 19 tippere med syv rigtige tips, der løber med tredjepræmierne: Fem gaveæsker med vin fra Jon & Thomas i Rønne – og en biografpakke med to billetter samt sodavand og popcorn i Rønne Bio.

Der er vin til Lars Emil Johansen fra Odense og Birgitte Langhave fra Rønne, der også begge havde otte rigtige tips – og der er også vin til Waage Beck fra Aakirkeby til Niklas Munk Stenbye fra Allinge og til N-E Steen fra Rønne. Biografturen bliver vundet af Ib Gudbergsen, også fra Rønne. Vinderne vil blive kontaktet.

Overraskelser satte spor

At ingen kom over ni rigtige afspejler et kommunalvalg med mange overraskelser. Kun fem af de 299 deltagere havde forudset, at flere end 11 ville blive valgt for første gang (12 blev nyvalgt til kommunalbestyrelsen). At 11 eller flere kvinder ville blive valgt (i praksis præcis 11) regnede kun 12 tippere med.

Mange tippere gik også i vandet på, at Venstres borgmesterkandidat Søren Schow med 779 personlige stemmer fik flere end borgmester Thomas Thors. Næsten halvdelen af deltagerne havde regnet med en høj valgdeltagelse på over 77 procent, men det gik lige modsat, da stemmeprocenten faldt til 72,91.

Under halvdelen af de 299 deltagere havde forudset, at René Danielsson (DF) ville få over 15 procent af stemmerne på hjemmebanen i Klemensker som personlige stemmer. Med 19,81 procent af stemmerne gik Danielsson endda komfortabelt over den grænse.

Omkring borgmesterposten var det også under halvdelen af deltagerne, der havde set det komme, at den hverken ville blive snuppet af Thomas Thors eller Morten Riis (EL), men derimod af "en helt tredje" i skikkelse af Jacob Trøst (K). En anelse flere regnede med Morten Riis end med en helt tredje borgmester.

Kun lige over hver tredje valgtipper gættede på, at Socialdemokratiet ville få "fire eller færre mandater", i praksis fire. Og kun tre ud af ti tippere ramte, at Enhedslisten ville få præcis syv mandater. To tredjedele af deltagerne regnede med færre. Også SF’s dårlige valg kom bag på mange (som spørgsmålet var formuleret: At SF blev mindre end Kristendemokraterne, der kom ind).

Konkurrencens letteste spørgsmål var at forudse, at Lavere Skatter og Afgifter ville få færrest stemmer af alle partier. Det havde godt to tredjedele af deltagerne regnet med.