Plakater i alle lygtepæle på torvet

Plakater i alle lygtepæle på torvet
Alternativet var et af de partier, som lørdag middag hængte plakater op i lygtepælene på Store Torv i Rønne. Foto: Henrik Nielsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 23. OKT 2021 • 13:46
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
23. OKT 2021 • 13:46

Selvom flere partier har valgt valgplakaterne fra i år, hænger de i hver eneste lygtepæl ved Store Torv i Rønne. Tilhængerne mener, det er vigtigt at vise, der er valg. Modstanderne mener, ressourcerne kan bruges bedre.

På Store Torv i Rønne er der traditionen tro masser af frivillige til stede på dagen, hvor valgkampen bliver synlig i gadebilledet, og det er tydeligt, at de har været der et stykke tid. Godt nok hænger der ikke nogen plakater før tid, men for foden af hver en lygtepæl rundt om torvet står de klar til at blive hængt op, når den store viser møder den lille i toppen af urskiven på Nykredits bygning.

Midt på torvet er Det Konservative Folkepartis folk meget synlige i deres grønne jakker, selvom partiet på forhånd har gjort en del ud af at fortælle, at det ikke hænger nogen plakater op i år, men i stedet stiller den frivillige arbejdskraft til rådighed for foreninger.

– Vi er på vej over i Østergade 50 i Ungehuset og hjælpe dem med at renovere deres lokaler. Vi håbede, vi kunne starte en tradition på Bornholm, så vi i stedet for at hænge valgplakater op hjælper vores foreninger, siger spidskandidat Jacob Trøst til Tidende.

Selvom der er valgforskere, der siger, at valgplakater stadig gør en forskel, synes de lokale konservative, at det giver mere mening at stille arbejdskraften til rådighed for andre.

– Alene de arbejdstimer. Hvorfor støtter man ikke et godt formål i stedet for? Der er fire andre partier, der ikke hænger plakater op, men de er ikke gået med på vores idé om at stille timerne til rådighed. Det kunne være sjovt, så alle foreninger ved, at om fire år kan de komme med opgaver, de gerne vil have hjælp til. De ved, at store plakatdag i stedet er den dag, der er store frivillighedsdag, siger Jacob Trøst.

Pladerne er genbrug

Lige ved siden af står Enhedslistens Morten Riis i en rød jakke. Det rød-grønne parti har omkring 15 frivillige i aktion med at hænge plakater op flere steder på Bornholm, og selvom debatten for og imod plakater, ressourceforbrug og miljøbelastning dukker op ved hvert valg, mener spidskandidaten ikke, at den er så relevant for Enhedslisten på Bornholm.

– Mange af de masonitplader, vi bruger, er tilbage fra 2013, så man kan sige, at det ville være spild, hvis vi smed dem ud og ikke hængte dem op, siger Morten Riis.

Han har hæftet sig ved valgforskernes ord og siger, at liste Ø har brug for alle de stemmer, den kan få. Samtidig anerkender han, at debatten om ressourceforbruget eksisterer.

– Så skulle vi også lade være med at trykke vores valgprogrammer, men jeg synes også, det er vigtigt at markere, at der er valg, og at folk ved, hvad vi går til valg på. Men selvfølgelig skal man overveje sine ressourcer, siger Morten Riis.

Selvom masonitpladerne er gamle, er plakaterne er nye. Dem har Enhedslisten trykt cirka 330 af, siger Morten Riis.

Et los bagi

Dansk Folkeparti er også på torvet denne lørdag, og partiet befinder sig et sted midt imellem Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten, når det gælder spørgsmålet om valgplakater. Det hænger ikke plakater op, men det donerer ikke den frivillige arbejdskraft til lokale foreninger. I stedet bruger kandidater som René Danielsson tiden på at møde og tale med vælgerne.

– Det er tredje lørdag, jeg står her, og jeg ved, at de andre har været lidt i Aakirkeby og Nexø, og jeg skal selv til Allinge i eftermiddag. Men vi er på Store Torv i Rønne hver lørdag, og jo tættere vi kommer på valget, desto større bliver setuppet, forklarer René Danielsson, som har taget seks og en halv uges afspadsering for at kunne holde helt fri op til valget.

Han synes, samtalen med folk giver mere end at hænge plakater op i lygtepæle.

– De seneste to lørdage, specielt den første, var jeg blæst helt bagover. Der var ikke nogen negative tilkendegivelser. Jeg snakkede vel med 100 mennesker den formiddag, og de 80 af dem sagde, at de vil noget andet end det eksisterende. De kommer måske ikke til at stemme på mit parti, men de har rykket sig betydeligt. Det gav mig et los bagi. De negative kommentarer, jeg fik i 2017, kommer bare ikke, fortæller René Danielsson.


Venstre sikrede sig en lygtepæl med plads til tre valgplakater. Foto: Henrik Nielsen

Vigtigt som ny kandidat

I den nordlige ende af Store Torv har Venstre sikret sig en af pladsens mere spektakulære lygtepæle, hvor der er plads til tre plakater mellem lamperne. En af plakaterne viser Heidi Burgedahl, som er med for første gang, både som kandidat og til at hænge plakater op.

– Jeg synes, det er vigtigt for eksempel som ny kandidat, at man er på andet end Facebook. Lærke Lina Skovbjerg fra Veganerpartiet, som jeg er i De Grønne Frøen med, hun er et helt nyt parti, så hun er også nødt til at blive set. Folk skal vide, hvem de kan stemme på, og vi skal have aktiveret bornholmerne, siger Heidi Burgedal til Tidende, da plakaterne er kommet på plads.

Hun tilføjer, at Venstre undlader at husstandsomdele sin valgfolder og sætter lidt færre plakater op for at begrænse ressourceforbruget.

– Vi gør lidt mindre, ikke på torvet, men generelt på øen, siger Heidi Burgedahl.