Kun S og V vil holde fast i næste års kommunebudget

Kun S og V vil holde fast i næste års kommunebudget
Medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson (DF) kom først med at annoncere, at Dansk Folkeparti vil stille forslag om at forhandle kommunebudgettet igen, hvis Socialdemokratiet og Venstre ikke får flertal tilsammen ved valget. Det ønske slutter alle de 10 andre opstillede parttier ud over S og V sig til i dagens rundspørge-spørgsmål. Foto: Berit Hvassum
KOMMUNALVALG | DAGENS VALGTEMA | Onsdag 27. oktober 2021 • 17:10
Jesper Gynther
Journalist
KOMMUNALVALG | DAGENS VALGTEMA | Onsdag 27. oktober 2021 • 17:10

Forliget om næste års kommunebudget skal forhandles igen, mener 11 af de 13 partier, der stiller op ved valget. Flere penge til børn og unge og færre eller slet ingen penge til rådhusbyggeri går igen som ønsker fra seks partier.

Sjældent har et kommunebudget spillet så meget på et kommunalvalg, som tilfældet er blevet op til valget den 16. november.

2. september, to en halv måned før valget, betød forliget mellem Socialdemokratiet og Venstre set i bakspejlet, at valgets hovedtemaer også lå fast.

"Mennesker i stedet for mursten", sagde partierne, der ikke blev en del af forliget med det samme.

Mere konkret kom det hurtigt til at betyde færre (om overhovedet nogen) penge til at renovere, bygge om og bygge til på hvad der er tænkt som et rådhus i tre afdelinger med centrum på Snorrebakken udenfor Rønne – og flere penge til Bornholms børn og unge.

Om et budget, der sparede en del væk men i det store og hele friholdt ældreplejen, satte forholdene for Bornholms mest udsatte børn og unge sig fast som det samtaleemne, der har varet ved.

Først skulle skole- og behandlingstilbuddet DASK lukke, mens Heldagsskolen skulle have en behandlingsdel igen. Senere blev det omvendt, så DASK blev reddet på Heldagsskolens bekostning – og senest udtrykte Socialdemokratiet i mandags et håb om måske alligevel at kunne finde pengene til den behandlingsdel, som Heldagsskolen allerede har planlagt og ansat personale til.

I centrum af debatten om Bornholms børn og unge stod hurtigt efter budgetforliget Facebook-siden Børnene Bornholms Fremtid. Her er diskussionen fortsat op mod valget.

11 partier vil genåbne

Medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson (DF) kom først med at annoncere, at Dansk Folkeparti vil stille forslag om at forhandle kommunebudgettet igen, hvis Socialdemokratiet og Venstre ikke får flertal tilsammen ved valget. Det ønske slutter alle de 10 andre opstillede parttier ud over S og V sig til i dagens rundspørge-spørgsmål.

Hvordan et eventuelt ændret kommunebudget for 2022 skal adskille sig fra det budget, som SV-flertallet netop har stemt igennem kommunalbestyrelsen, er der også en vis enighed om.

Syv partier vil rette opmærksomheden mod forholdene for børn og unge. Det er Radikale, Konservative, SF, Veganerpartiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.

Seks partier nævner rådhusbyggeriet eller anlægsprojekter mere generelt, nogle af dem også det cirka 300 millioner kroner store træk på kommunens kassebeholdning, som rådhusprojektet vil føre med sig med budgettet, som det ser ud i dag.

De seks partier er Radikale, SF, Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten, Enhedslisten og Alternativet.

Tre partier er kritiske over for den proces, der førte til det smalle forlig mellem Socialdemokratiet og Venstre og/eller over for, at ikke flere partier kom med i forliget om budgettet. De tre er Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Veganerpartiet.

SF peger på, at budgettet formelt set ikke kan genåbnes fuldkommen forfra, fordi en række grundlæggende forhold ligger fast. Men selv når det er sagt, er SF samtidig det af valgets 13 partier, der vil ændre budgettet på flest punkter.


Skal næste års kommunebudget genåbnes og forhandles forfra efter et valg? Hvad er i så fald det vigtigste at ændre?

A

Nej.

B

Absolut ja. Og når det sker, skal man som det første sikre, at der ikke uagtsomt afholdes udgifter i overensstemmelse med det genåbnede budget. For eksempel på Snorrebakken. Ud over DASK og Heldagsskolen er der penge, som burde tilbageføres til ældreområdet. Budgettet skal kort og godt gøres ordentligt færdigt.

C

Ja. Vi skal investere i vores børn og unge, og der skal afsættes midler til en fundraiser.

F

Visse dele af budgettet skal genforhandles, men man kan ikke starte forfra – det er rent praktisk umuligt på grund af økonomiaftaler med staten, skatteudskrivningen og så videre. De vigtigste dele at genforhandle er dagpasning og folkeskole, dele af social- og forebyggelsesområderne samt midler til udvikling. Endvidere bør anlægsbudgettet gennemgås.

G

Budgettet bør blive genåbnet for at sikre et bredere forlig, da det giver et bedre grundlag at arbejde videre på i de næste fire år. Der er mange vigtige sager, som vil være oplagte at ændre, herunder sager omhandlende sårbare børn og unge. Veganerpartiet vil dog bruge sit eventuelle mandat til at sikre at gode initiativer inden for grøn omstilling bliver støttet, da det er en investering i den fremtid, som vore børn og unge skal vokse op i, både i forhold til klimaet men også de fremtidige indtægter i kommunen.

K

Vi vil gerne være med til at genåbne budgettet. Simpelthen for at gøre budgettemadagene færdige – for de blev brat afbrudt på dag 2, før de rigtig kom i gang igen.

L

Vi ville meget gerne at man gjorde det, specielt hvis vi bliver valgt ind, så vi kan flytte pengene over på de områder, som vi prioriterer.

O

Den kommende kommunalbestyrelse er nødt til at åbne og kigge på budget 2022 som noget af det første. Den nye kommunalbestyrelse er nødt til at få et bredere ejerskab til et budget, der fastlåser alle handlemuligheder de kommende mange år. I den forbindelse er der også ting, der skal helt ud af budgettet, som for eksempel besparelser på børne- og ungeområdet.

V

Budgettet skal ikke genåbnes. Der skal arbejdes ud fra budgettet, som det foreligger, men måden kommunen arbejder skal ændres, så der i de næste budgetforhandlinger bliver et større råderum til velfærd for specielt børn og unge.

W

Ja, det skal det. Det vigtigste er at sørge for, at man ikke tømmer kassen fuldstændigt – og så bliver vi nødt til at rulle de grimme besparelser tilbage på især børneområdet og specialområdet. Og faktisk også opprioritere.

Ø

Ja, vi vil hurtigst muligt ændre budgetaftalen. Vigtigst af alt er at aflyse nybygningen på Snorrebakken og fjerne forringelserne på børneområdet.

Å

Ja, det skal genåbnes. Vores ønsker er, at der prioriteres lidt mindre til renovering/nybyggeri af forvaltningsbygninger (rådhus), men at der prioriteres mere til børneområdet. Det handler både om anlæg, at sikre mere til børnehusene, og for eksempel at se frem mod, at Paradisbakkeskolen formodentlig vil mangle lokaler om under et år. Men også at få rettet op på de indsatser, der halter på børneområdet, samt at prioritere en rekrutteringsagent, så indtægtsgrundlaget øges hurtigst muligt.



FÅ ABONNEMENT