Enhedslistens program: Bornholm skal være et skønt sted at vokse op

Enhedslistens program: Bornholm skal være et skønt sted at vokse op
Et attraktivt uddannelsesmiljø skal skabe fremtidens arbejdskraft, lyder det fra Enhedslisten i partiets valgprogram. Billedet er fra Campus Bornholm. Arkivfoto: Bert Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 25. OKT 2021 • 11:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
25. OKT 2021 • 11:30

Børn og unge er det første politikområde, Enhedslisten nævner i sit valgprogram. Der er grønne fingeraftryk på erhvervspolitikken, og en større del af økonomien skal blive på Bornholm og skabe arbejdspladser.

Kommunalvalget nærmer sig, og i disse dage har Enhedslisten travlt med at uddele sit valgprogram. Åbner man det, ser man, at partiet nævner børnene som det første.

På børneområdet noterer Enhedslisten sig, at det de senere år er lykkedes at opprioritere børneområdet. Partiet kæmper for, at den udvikling fortsætter, så Bornholm bliver et skønt sted at vokse op for alle. Aktuelt er der for mange børn og familier, der befinder sig i udsatte positioner, mener liste Ø og tilføjer, at en skæv start på livet koster på alle parametre hele livet igennem. Derfor skal man styrke den tidlige indsats allerede fra graviditeten og hele vejen gennem børne- og ungdomslivet.

Konkret går Enhedslisten blandt andet til valg på reelle minimumsnormeringer i daginstitutioner, to-lærerordning i skolerne og forbedring af den specialiserede skoleindsats.

Attraktivt uddannelsesmiljø

Arbejdskraft og tilflytning er tidligt i valgkampen blevet et af hovedtemaerne. Af Enhedslistens valgprogram fremgår det, at partiet med sin erhvervspolitik ønsker at fremme et erhvervsliv, der skaber det, Bornholm skal leve af i fremtiden, tiltrækker iværksættere, og som samarbejder, finder løsninger og går foran i den grønne omstilling.

For at nå derhen vil Enhedslisten understøtte, at virksomheder udarbejder CO2-regnskaber for at nedbringe deres klimaaftryk. Partiet ønsker lokal forarbejdning af bornholmske landbrugsprodukter og grøntsager, især med fokus på gode, økologiske og klimavenlige fødevarer, samt et certificeringssystem for bornholmske produkter.

Et attraktivt uddannelsesmiljø skal tiltrække fremtidens energiteknikere og håndværkere, fødevareproducenter og pædagoger, regnskabsmedarbejdere og socialarbejdere og andre faggrupper, som Bornholm har brug for.

Enhedslisten vil også arbejde for etablering af en klimaerhvervsskole og en økologisk frilandsgartnerskole, der kan tiltrække elever fra resten af Danmark og udlandet og undervise i de nyeste teknikker inden for klimavenligt og regenerativt landbrug.

Investeringer skal skabe værdi

I forhold til den bornholmske økonomi, så vil Enhedslisten værne om det, partiet kalder arvesølvet, som er værdier skabt gennem mange års og generationers fælles indsats og skatteindbetalinger. De skal ikke afhændes, men udvikles.

Derudover går partiet til valg på at investere kommunens penge, så de skaber værdi og udvikling for Bornholm, at fremme energirenoveringer af de kommunale bygninger, og at udvikle økonomien, så en større del af den bliver på Bornholm, både når det gælder energiproduktion, turisme og byggeri, og når det gælder produktionen og forarbejdningen af vores fødevarer. Det vil ifølge Enhedslisten skabe arbejdspladser og innovation og styrke den kommunale økonomi.