To russere er på vej tilbage til Jorden efter 374 dage i Rummet

23. SEP 2024 • 13:34UDLAND

Russiske kosmonauter følges med amerikansk kollega hjem til Jorden efter adskillige måneder på rumstation.

Rumfartøjet Soyuz MS-25 er mandag formiddag blevet afkoblet fra Den Internationale Rumstation (ISS) for at påbegynde sin rejse tilbage til Jorden.

Det skriver det statslige russiske nyhedsbureau Tass.

Om bord på rumfartøjet er de to russiske kosmonauter Oleg Kononenko og Nikolai Tjub samt den amerikanske astronaut Tracy Dyson.

Tracy Dyson er udsendt af det amerikanske rumagentur, Nasa, mens hendes to kolleger er sendt til Rummet af Ruslands statslige rumagentur, Roscosmos.

Oleg Kononenko og Nikolai Tjub har været 374 dage i Rummet. De ankom til Den Internationale Rumstation i september sidste år med rumfartøjet Soyuz MS-24 - altså et andet fartøj end det, de returnerer med.

Deres amerikanske kollega ankom til Rummet i marts i år og har dermed været på rummission i seks måneder. Hun ankom med Soyuz MS-25 sammen med to kolleger fra henholdsvis Rusland og Belarus.

Hviderusseren og belaruseren vendte tilbage til Jorden efter 12 dage.

Soyus MS-25 skal efter planen lande sydøst for byen Jezkazgan i Kasakhstan mandag klokken 14 dansk tid.

Det er fjerde gang, at Tracy Dyson har været i Rummet, mens Oleg Kononenko med den seneste rumrejse har været i Rummet fem gange.

Han har ifølge Nasa sammenlagt været i kredsløb om Jorden i 1111 dage, hvilket ikke er overgået af andre astronauter.

Missionen, som slutter mandag, er til gengæld Nikolai Tjubs første, skriver Nasa på sin hjemmeside.

En kosmonaut er det samme som en astronaut. Dog bruges betegnelsen "kosmonaut" specifikt om personer, der er sendt til Rummet af det russiske rumfartsagentur Roscosmos.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT