Zelenskyj lander i USA og besøger amerikansk våbenfabrik

23. SEP 2024 • 04:02UDLAND

Søndag er Ukraines præsident Zelenskyj landet i USA. Kort herefter besøgte han en våbenfabrik i Pennsylvania.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, besøgte søndag aften lokal tid en amerikansk fabrik, som producerer artillerigranater.

Det skete i delstaten Pennsylvania.

- Jeg begyndte mit besøg i USA med at udtrykke min taknemmelighed over for alle de ansatte på fabrikken og ved at lave aftaler om at udvide samarbejdet mellem Pennsylvania og Zaporizjzja (ukrainsk by, red.), skriver præsidenten på det sociale medie X.

- Det er på steder som det her, hvor man i sandhed kan mærke, at den demokratiske verdensorden kan sejre, lyder det videre.

Zelenskyj er i USA for at deltage i møder i FN's Generalforsamling og Sikkerhedsråd samt for at mødes med USA's præsident, Joe Biden, og vicepræsident Kamala Harris.

Herudover skal han også mødes med Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump.

Under sit besøg i USA vil Zelenskyj præsentere sin plan for landets krigsindsats, som han selv kalder en "sejrsplan".

I et separat opslag på X skriver Zelenskyj, at "dette efterår vil afgøre, hvordan det kommer til at gå i krigen mellem Rusland og Ukraine".

Teksten ledsages af Zelenskyjs daglige videotale.

- Det bliver nu bestemt, hvad arven fra den nuværende generation af verdensledere vil være. Dem, der sidder på de mest magtfulde poster, siger han.

Det forventes, at den ukrainske præsident kommer til at tale med Joe Biden om, hvorvidt Ukraine kan få grønt lys til at angribe længere inde på russisk territorium med vestlige våben.

Rusland har tidligere sagt, at det vil betragte det som en krigshandling fra Nato, hvis en sådan tilladelse kommer i hus.

Biden sagde tidligere på måneden, at han vil bruge sine sidste fire måneder i embedet på at "sætte Ukraine i den bedst mulige position til at sejre".

Biden træder tilbage til januar, hvor han bliver erstattet af enten vicepræsident Kamala Harris eller Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump.

Harris har tilkendegivet, at hun vil videreføre Bidens Ukraine-politik.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT