Sverige sender våben og materiel for milliarder til Ukraine
Vi er i en kritisk fase af krigen og må have fuldt fokus på at støtte Ukraine, siger svensk forsvarsminister.
Sverige har mandag fremlagt landets hidtil største militære støttepakke til Ukraine.Pakken har en samlet værdi af 16 milliarder svenske kroner. Det svarer til 11 milliarder danske kroner.
Over halvdelen af pengene - ni milliarder svenske kroner - skal bruges til at købe våben og materiel, der skal leveres til Ukraine.
Det meddeler den svenske regering sammen med partiet Sverigedemokraterna på et pressemøde mandag.
- Rusland har initiativet i krigen, og vi skal støtte Ukraine for at bryde den tendens, siger Sveriges forsvarsminister, Pål Jonson.
- Nu er vi i en kritisk fase af krigen. Nu er hele vores fokus på at støtte Ukraine så meget, som vi kan, så de kan komme ind i en styrkeposition under de her forhandlinger.
USA's præsident, Donald Trump, presser på for at få indgået en aftale om våbenhvile mellem Rusland og Ukraine.
Iagttagere har dog kritiseret, at Trump ser ud til at have lagt mere pres på den ukrainske regering end den russiske.
Med den pakke, som Sverige nu har fremlagt, er den samlede svenske støtte til Ukraine i år på næsten 30 milliarder svenske kroner - svarende til omkring 20 milliarder danske kroner.
Siden krigen begyndte i februar 2022 har Sverige givet knap 80 milliarder svenske kroner (55 milliarder danske kroner).
Det svarer til det danske bidrag til Ukraine. På treårsdagen for krigens udbrud i februar lød status fra det danske forsvarsministerium, at der er givet i alt 55,5 milliarder danske kroner til Ukraine.
Forsvarsminister Pål Jonson siger på mandagens pressemøde i Stockholm, at "flere må gøre mere".
- Det her er ikke bare et ansvar, der ligger på Sveriges skuldre, men også på de andre allierede, ikke mindst de europæiske, siger han.
Indkøb af våben vil hovedsageligt ske fra svenske producenter, men også den europæiske forsvarsindustri vil få ordrer fra Sverige i den kommende tid.
Størstedelen af leverancerne skal efter planen finde sted inden for de næste to år.
/ritzau/TT