Russisk kunstner bag ikonisk kys på Berlinmuren er død

15. AUG 2022 • 06:37UDLAND

Motiv af inderligt kys mellem kommunistlederne Brezjnev og Honecker blev russisk kunstners mesterværk.

Kunstneren Dmitri Vrubel, der lavede et af de mest berømte motiver på Berlinmuren - de kyssende kommunistledere Leonid Brezjnev og Erich Honecker - er død.

Det skriver Milena Orlova, der er chefredaktør for Art Newspaper Russia, på Facebook ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Åh, hvor jeg ikke har lyst til at være budbringer af et dødsfald. Dima Vrubel er død. Mine kondolencer til hans kære og venner, skriver hun.

Dødsårsagen er ikke oplyst, men Vrubel havde tilsyneladende problemer med sit hjerte. Det oplyste hans hustru i juli. Vrubel blev 62 år.

Berlinmuren adskilte storbyen i en østtysk del og en vesttysk del. Da det kommunistiske Østtyskland i efteråret 1989 kollapsede, og det igen blev muligt at passere murens porte, begyndte kunstnere fra flere lande at udsmykke en lang strækning af muren.

Vrubels værk viser sovjetleder Leonid Brezjnev i et tilsyneladende inderligt kys med Erich Honecker, der var Østtysklands statsleder fra 1971 indtil få uger før Berlinmurens fald.

- Billedet af de to statslederes politiske dødskys blev et af de værker, der var med til at gøre murstrækningen - kaldet East Side Gallery - til en af Berlins mest besøgte attraktioner, har Politiken tidligere skrevet.

Vrubels værk er blevet betegnet som hans mesterværk.

Oprindeligt navngav han det "Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben". (Min skaber, hjælp mig med at overleve denne dødbringende kærlighed).

Derfor er det også kendt som "Dødskysset" eller "Det broderlige kys", skriver kunstsitet The Culture Trip.

Motivet er baseret på et virkeligt kys, som en fransk fotograf tog i 1979, da Brezjnev var med til at fejre Østtysklands 30-års-dag.

Dmitri Vrubel blev født i Moskva i 1960. I de seneste år levede han i Berlin.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU