Medie: Zelenskyj besøger USA i første udlandsbesøg siden invasion

20. DEC 2022 • 23:13UDLAND

Præsident Zelenskyj forlader Ukraine for første gang siden invasionen. Onsdag besøger han Kongressen i USA.

For første gang siden Rusland skrev moderne historie og invaderede nabolandet Ukraine i februar, vil den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, forlade sit land.

Han rejser onsdag til USA, hvor han blandt andet skal mødes med ledende amerikanske politikere.

Det erfarer det amerikanske medie Punchbowl News, som skriver, at det har talt med ni forskellige kilder med kendskab til sagen.

Ifølge Punchbowl skal den ukrainske præsident mødes med lederskabet i Kongressens to kamre, Repræsentanternes Hus og Senatet.

To kilder siger desuden til det amerikanske medie CNN, at Det Hvide Hus er ved at forberede et møde med præsident Joe Biden.

Punchbowl News' stifter, journalisten Jake Sherman, skriver på det sociale medie Twitter, at Zelenskyj også skal tale for den samlede Kongres.

Den tale kræver dog, at Kongressen skal have vedtaget ny lovgivning. Det vil ifølge Sherman ske i løbet af onsdag.

Det planlagte besøg er endnu ikke bekræftet af USA. Men formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, skrev tirsdag et brev, hvori hun opfordrede samtlige medlemmer af Kongressen til at være fysisk til stede ved Kongressens plenarforsamling onsdag aften.

- Vi afslutter vores helt særlige plenarforsamling i den 117. Kongres med lovgivning, der sikrer fremgang for det amerikanske folk og vores demokrati. Venligst vær til stede til et meget særligt fokus på demokrati onsdag aften, skrev hun.

I Kongressens afsluttende plenarforsamling skal der også vedtages den store lovpakke om, hvordan skattedollar skal fordeles i det kommende år, skriver det amerikanske medie The Hill.

Her er der blandt andet afsat 45 milliarder dollar i nød- og militærhjælp til Ukraine. Det svarer til 315,8 milliarder kroner og er næsten 20 procent mere, end hvad præsident Joe Biden bad om i første omgang.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU