Syriens førstedame har fået konstateret kræft

21. MAJ 2024 • 12:30UDLAND

Den 48-årige Asma al-Assad, som er gift med Syriens præsident, har fået konstateret kræft.

Den 48-årige Asma al-Assad, som er gift med Syriens præsident, Bashar al-Assad, har fået konstateret kræft.

Regimet i Damaskus oplyser i en pressemeddelelse tirsdag, at det drejer sig om akut leukæmi. Det rapporterer flere medier i Damaskus.

Asma Assad har ofte ledsaget sin mand på hans sjældne besøg i udlandet.

Hun har tidligere været genstand for stor opmærksomhed i vestlige medier og kom ofte til London, hvor hendes familie bor. Men hendes rolle er blevet gradvist ændret.

Den syriske førstedame blev beskrevet som "En rose i Ørkenen" i en nu berømt artikel i det amerikanske magasin Vogue. Hun blev efterfølgende fordømt for at støtte sin mands undertrykkelse af prodemokratiske demonstranter.

Hun grundlagde en velgørenhedsorganisation i Damaskus, hvor organisationen er en af de få nødhjælpsgrupper, som har tilladelse til at operere.

Kritikere har beskyldt hende for at konsolidere præsidentparrets magt over den syriske økonomi, hvor især sanktionsramte personer er blevet stadigt rigere.

Parret mødte hinanden til en fest, som det britisk-syriske samfund organiserede i London. De har tre børn sammen.

Bashar al-Assad er uddannet øjenlæge i London. Han blev kaldt hjem, da hans storebror, Basil, blev dræbt i en ulykke i 1994. Han blev præsident, da hans far, Hafez al-Assad, døde i juni 2000.

For knap fem år siden blev det oplyst, at Asma al-Assad var kommet sig efter et sygdomsforløb med brystkræft.

Præsidentfruen er ligesom sin mand underlagt vestlige sanktioner efter regimets brutale nedkæmpelse af oppositionen under det arabiske forår i 2011, der førte til den blodige syriske borgerkrig.

Asma al-Assad, som er vokset op i Storbritannien, har spillet en fremtrædende rolle i Syrien og er ofte blevet beskyldt for at støtte sin mands hårde styre, hvor demokratiske rettigheder er blevet undertrykt.

Nyheden om præsidentfruens kræftsygdom kommer samtidig med, at tre højtstående officerer fra det syriske sikkerhedsapparat bliver retsforfulgt i Paris in absentia for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Det er den første retssag i Frankrig mod højtstående personer fra det syriske regime, og der er fokus på drabene på to fransk-syriske mænd, Mazzen Dabbagh og hans søn Patrick, som blev anholdt i Damaskus i 2013.

Efter konflikten i Syrien brød ud i 2011, blev en halv million mennesker dræbt, og millioner blev fordrevet fra deres hjem.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

12. JUN 2024 • 16:43SPORT
Manden i NBA's velkendte logo er død