Russiske styrker har fordrevet over 14.000 fra Kharkiv

21. MAJ 2024 • 15:19UDLAND

Situationen i Kharkiv-regionen kan hurtigt forværres og føre til humanitær krise, siger WHO og UNHCR.

Over 14.000 mennesker er blevet fordrevet i de seneste dage fra Ukraines østlige Kharkiv-region, hvor russerne den 10. maj indledte en offensiv på landjorden.

Det siger Verdenssundhedsorganisationen, WHO, tirsdag. Det russiske fremstød har sikret Moskva den største territoriale erobring i Ukraine i de seneste 18 måneder.

- Gennem de seneste to uger er kampene i Kharkiv eskaleret en hel del, siger Jarno Habicht, som er WHO's repræsentant i Ukraine.

Han tilføjer, at over 14.000 mennesker er blevet fordrevet på få dage, og at næsten 189.000 stadig befinder sig kun 25 kilometer fra grænsen til Rusland, hvor de er i overhængende fare for blive berørt af kampe.

- Med den forværrede sikkerhedssituation er der fare for en øget humanitær krise i regionen. Den kan meget hurtigt tage til, siger han.

Habicht tilføjer, at den optrappede konflikt i regionen har øget antallet af traumepatienter.

Han nævner, at der siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 er foretaget over 20.000 amputationer.

FN's flygtningeorganisation, UNHCR, som allerede hjælper 200.000 fordrevne, udtrykker bekymring for en meget forværret situation, hvis angreb på landjorden og i luften fortsætter.

- UNHCR er ekstremt bekymret over den forværrede situation, siger talskvinde Shabia Mantoo fra FN-organisationen.

- Mange af de fordrevne har forladt deres hjem med kun nogle få personlige ejendele. De er meget sårbare, og der er mange ældre blandt dem, fortæller hun og peger på, at mange indbyggere med handicap eller dårlig mobilitet, ikke har været i stand til at flygte tidligere.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde i weekenden, at han venter, at den russiske offensiv i nordøst vil blive intensiveret. Han advarede om, at de ukrainske styrker kun har en fjerdedel af det luftforsvar, som det har brug for.

- Jeg vil ikke sige, at der er tale om en stor succes for russerne, men vi må være nøgterne og forstår, at de er trængt dybere ind på vores territorium, sagde Zelinskyj, som kaldte situationen for "under kontrol, men ikke stabiliseret".

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU