Kina viser nye tegn på svag efterspørgsel midt i forsøg på vending

9. NOV 2024 • 12:29UDLAND

Blandt andet en ejendomskrise påvirker Kinas forbrugere, og landet kæmper for at vende udviklingen.

Kinas inflation er faldet en smule i oktober, hvilket er et tegn på fortsat svag efterspørgsel i den kinesiske økonomi.

Forbrugerpriserne steg i oktober 0,3 procent set på årsbasis. Det viser tal offentliggjort lørdag.

Det er et lille fald i forhold til den årlige stigning på 0,4 procent, der blev registreret i september.

Imens forsøger myndighederne at få gang i den økonomiske aktivitet i Kina, hvor især en ejendomskrise påvirker tilliden.

Således offentliggjorde Kina fredag en stor ny plan om at sætte ind over for den store gæld, som lokalregeringer har oparbejdet. Samtidig skal forbruget i vejret.

Mens mange vestlige økonomier har kæmpet med truslen om galopperende inflation, har Kina nemlig kæmpet med lave eller ligefrem dalende priser.

I slutningen af 2023 var Kina i deflation i fire måneder. Landet havde det største fald i forbrugerpriserne i 14 år i januar.

Deflation er, når priserne i et land falder. Hvis det varer ved i en længere periode, er det et problem for økonomien, fordi det kan få forbrugerne til at holde igen med pengene.

I september kom den kinesiske regering med flere tiltag, der havde til formål at få gang i den økonomiske aktivitet, heriblandt rentesænkninger samt at slække på visse restriktioner i forbindelse med boligkøb.

Kinas premierminister, Li Qiang, sagde denne uge, at han har "fuld tiltro" til, at landet når sit vækstmål på omkring fem procent for 2024.

I det nye år venter dog potentielt nye udfordringer for Kina, når Donald Trump vender tilbage til Det Hvide Hus. Han har varslet straftold på kinesiske importvarer.

Zhiwei Zhang, som er cheføkonom hos selskabet Pinpoint Asset Management, siger, at lørdagens inflationstal viser, at "deflationspresset tydeligvis er vedholdende i Kina".

- Tiltag, der har fokus på forbrugssiden, vil være mere effektive for at øge indenrigsefterspørgslen, siger han.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT