Kina lover samarbejde efter nægtet adgang til skib i Kattegat
Svensk anklager blev nægtet adgang til "Yi Peng 3", før skibet forlod Kattegat, har svensk minister sagt.
Kina lover mandag fortsat at samarbejde med myndigheder fra lande i Østersøregionen i forbindelse med det kinesiske skib "Yi Peng 3".Det siger Mao Ning, talskvinde for det kinesiske udenrigsministerium, ifølge AFP.
- Kina er villig til at opretholde kommunikation og samarbejde med de involverede lande for at fremme håndteringen af hændelsen, siger hun.
Meldingen kommer, efter at Sveriges udenrigsminister har sagt, at Kina nægtede at lade anklageren Henrik Söderman komme om bord på skibet i sidste uge.
Anklageren står i spidsen for Sveriges efterforskning af de to kabelbrud i Østersøen den 17. november, som skibet "Yi Peng 3" mistænkes at være involveret i.
I en udtalelse til den britiske avis Financial Times har Sveriges udenrigsminister, Maria Malmer Stenergard, kaldt Kinas afvisning bemærkelsesværdig.
- Det er noget, som regeringen som udgangspunkt tager meget alvorligt. Det er bemærkelsesværdigt, at skibet sejler videre, uden at anklageren har fået mulighed for at inspicere fartøjet og afhøre besætningen inden for en svensk strafferetlig efterforskning, har det lydt fra ministeren.
Financial Times kalder udtalelsen en skarp kritik af Kina.
Talskvinde Mao Ning bliver på et pressemøde mandag bedt om at kommentere på den svenske udtalelse.
Hun svarer, at det er skibets ejer, der har besluttet, at det skulle sejle videre.
- For at kunne samarbejde med efterforskerne har "Yi Peng 3" ligget stille i en lang periode. For at kunne sikre besætningens fysiske og mentale helbred har skibets ejer besluttet at genoptage sejladsen, siger hun.
Mao tilføjer, at de involverede parter var blevet hørt.
Skibet lettede lørdag anker efter at have ligget i Kattegat i en måned. Ifølge Sverige er skibet på vej til Egypten.
To dage forinden havde Kina inviteret repræsentanter fra en række lande til at observere en kinesisk undersøgelse på skibet.
Det var Sverige, Finland, Tyskland og Danmark, som blev inviteret om bord.
/ritzau/