Forsker: Trump kan betyde stilstand i USA's grønne omstilling
Ifølge klimaforsker Sebastian Mernild kommer USA ikke til at sætte retningen for global grøn omstilling.
På USA's præsident Donald Trumps første arbejdsdag i sit nye embede valgte han at trække USA ud af den internationale klimaaftale Paris-aftalen - igen.Ifølge Sebastian Mernild, som er professor og centerleder ved Climate Cluster ved Syddansk Universitet og forsker i klimaforandringer og global opvarmning, kan vi i de næste fire år forvente en stilstand i USA's grønne omstilling.
- Vi står et meget bekymrende sted, og Trump er ikke med til at gøre det mindre bekymrende -- tværtimod, siger Sebastian Mernild.
- Men vi skal forstå, at der også er andre dynamikker, når det kommer til klima, blandt andet oliestaternes rolle i det globale klimaregnskab, tilføjer han.
Ifølge Sebastian Mernild er USA en vigtig del af aftalen, for landet er verdens næststørste udleder og står for omkring en sjettedel af de globale udledninger af drivhusgasser.
Men samtidigt er det ifølge Mernild vigtigt at se Trumps præsidentperiode i et bredere tidsmæssigt perspektiv.
- Trumps periode er jo bare et lille tidsvindue i forhold til den lange periode, hvor vi har set stigende emissioner af CO2 til atmosfæren, siger han.
Han peger på, at præsident Joe Biden fra Det Demokratiske Parti heller ikke var i stand til at indfri Paris-aftalen.
- Det er ikke USA, der kommer til at sætte retningen for vores globale grønne omstilling, så havde de gjort det for længe siden, og Biden-administrationen havde gjort mere. Så det er heller ikke Trump, der får det hele til at ryge ned i afgrunden. Der skal mere til end det, siger han.
Trumps udmelding har skabt frygt for, at andre lande også trækker sig fra aftalen.
- Jeg kan godt komme i tanke om et enkelt eller to af de europæiske lande, der kunne finde på at bruge det her som en undskyldning for at trække tempoet ud af den grønne omstilling i EU, sagde Danmarks klimaminister Lars Aagaard (M) tirsdag til Ritzau
Sidste gang Trump trak sig fra Paris-aftalen var der ikke andre lande der fulgte trop. For Mernild er det et godt tegn.
- Jeg synes ikke, at det dannede præcedens for, at det skulle ske denne gang, siger Sebastian Mernild
Ifølge ham kan USA's beslutning påvirke andre lande på flere måder.
- Det kan både føre til, at nogle lande gør mindre for at bekæmpe global opvarmning, men det kan også føre til, at andre lande gør mere, fordi der er nye markedsmuligheder, der åbner sig, siger han.
Paris-aftalen er en international aftale om at mindske global opvarmning, der er blevet underskrevet af næsten 200 lande.
I Trumps første præsidentperiode i 2017 annoncerede han, at han ville melde USA ud af Paris-aftalen. Det var først i 2020, at beslutningen trådte i kraft.
Joe Biden meldte USA ind i aftalen igen, da han blev præsident. Det var den beslutning, som Trump mandag igen ændrede.
/ritzau/