EU's udenrigschef giver Trump ret: Europa skal bruge mere på forsvar
Europa bliver nødt til at forberede sig på krig, siger EU's udenrigschef, Kaja Kallas.
Det er helt berettiget, når USA's nye præsident, Donald Trump, beder Europa om at bruge flere penge på forsvar.Det siger EU's udenrigschef, Kaja Kallas, onsdag i en tale ved Det Europæiske Forsvarsagenturs årlige konference.
Dermed taler hun for at imødekomme et af Trumps centrale krav til Europa i det nye forhold, han ønsker at skabe, hvor Europa betaler mere for egen sikkerhed og ikke har et stort handelsoverskud med USA.
- Donald Trump har ret, når han siger, at vi ikke bruger nok på forsvar.
- Vi har brug for investeringer fra EU-landene, fra den private sektor og fra det fælles EU-budget. Vi skal vise, at vi er seriøse i vores vilje til at investere, siger Kaja Kallas.
Trump har talt for, at Nato-landene skal øge deres forbrug på forsvar til fem procent af bruttonationalproduktet (bnp). I dag er målsætningen to procent af bnp.
Det er en beslutning, som i givet fald skal træffes i Nato-sammenhæng.
EU spiller dog en stadig større rolle i koordineringen af støtten til Ukraine og forsøgene på at lave fælles forsvarsindkøb blandt EU-landene.
- Vi har ikke brug for en europæisk hær. Vi har brug for 27 hære, der kan arbejde sammen og afskrække vores fjender, siger Kaja Kallas.
Hun efterlyser investeringer på flere områder for både at kunne modstå traditionelle angreb og hybrid angreb.
- Vi skal investere i alt fra langtrækkende missiler til militær mobilitet, beskyttelse af grænser og beskyttelse af undersøiske kabler, siger Kaja Kallas.
Hun kalder Rusland for en "eksistentiel trussel" mod EU-landenes sikkerhed.
Under krigen i Ukraine har Rusland øget sit forsvarsbudget til ni procent af bnb, mens EU-landene i gennemsnit bruge 1,9 procent.
Danmark er dog et af flere europæiske lande, der med et forbrug på 2,37 procent af bnp, lever op til Nato-målsætningen. Men der er brug for mere, mener Kallas.
- Europa skal tage større ansvar for vores egen sikkerhed. Vi skal forberede os på krig. Vi skal forberede os på det værst tænkelige scenarie, siger Kallas.
Hun peger på, at efterretningstjenester i Europa har advaret om, at Rusland "inden for tre til fem år kan teste Europas vilje til at forsvare sig selv".
Derfor skal Europa også forblive tæt på USA.
- USA er vores stærkeste allierede. Og det skal landet blive ved med at være. En mere konfrontatorisk verden har brug for os begge, siger Kaja Kallas.
Hun peger på, at EU og USA ud over det militære samarbejde i Nato også har store økonomiske interesser til fælles. EU er således USA's største eksportmarked efter Canada og Mexico.
Men Donald Trump har gjort det klart, at han ønsker at udligne det nuværende handelsunderskud med EU. Om nødvendigt med told på europæiske varer.
- Vi har et underskud på 350 milliarder dollar i forhold til EU. De behandler os meget, meget dårligt, så de kommer til at betale told, sagde Trump på andendagen af sin nye præsidentperiode.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har åbnet for at udligne handelsunderskuddet ved blandt andet at købe mere flydende naturgas - kaldet LNG-gas - i USA.
I Bruxelles håber man, at køb af amerikansk energi og store investeringer i forsvar med indkøb af amerikanske våben vil formilde Trump og i bedste fald få truslerne om told til at gå væk.
/ritzau/