Historisk dansk medaljehøst overgik forventninger med længder

21. OKT 2024 • 10:00SPORT

Danmark tog flere medaljer ved VM i banecykling i Ballerup end nogensinde ved et verdensmesterskab.

Danmark kan godt tillade sig at prale af sine præstationer ved det netop overståede VM i banecykling.

Det blev i alt til syv medaljer - fire af guld, to af sølv og en af bronze.

Så mange har danskerne aldrig været i nærheden af at skrabe sammen til et verdensmesterskab, og medaljehøsten kommer bag på Danmarks Cykle Unions elitechef, Morten Bennekou.

- Vi synes, vi kunne tælle til otte-ni medaljechancer, og det plejer vi at dividere med tre. Så havde vi fået to-tre, så hvordan det blev til syv, er svært at sige.

- Jeg ved ikke, om man kan tale om stolpe-ind, men det har i hvert fald været en god uge. Langt det meste er lykkedes, så vi kan ikke undgå at være vanvittigt tilfredse og glade, siger han.

Timing og motivation spiller ind. VM blev afholdt få måneder efter OL, hvor mange af de udenlandske ryttere havde sat alt ind på at ramme topformen. Nogle profiler havde derfor valgt at blive væk fra VM, men i mange af disciplinerne var der stadig verdensstjerner til start.

Det har også hjulpet danskerne gevaldigt, at de kørte på den velkendte hjemmebane i Ballerup, hvor familie, venner og landsmænd bakkede op.

- Det er svært at gøre op i procent, men det betyder åbenlyst noget undervejs. Det animerer dem, når de er trætte og færdige. Jeg synes, man kunne se, at det gav noget, når der blev heppet ekstra.

- Det er særligt at have hjemmebane, og det kan vi også mærke, når de andre lande har hjemmebane, siger Morten Bennekou.

Det begyndte torsdag med guld i holdforfølgelsesløb, og få timer senere tog Tobias Aagaard sin anden medalje på aftenen ved at vinde sølv i scratch. Siden føjede Niklas Larsen en dansk sølvmedalje til samlingen i pointløb, og Julie Leth tog guld i både pointløb og parløb, hvor Amalie Dideriksen var makkeren.

Stævnet sluttede søndag eftermiddag med guld til Aagaard i udskilningsløb og bronze i parløb til Niklas Larsen og Michael Mørkøv.

Nu håber Bennekou, at succesen og opmærksomheden smitter af i medlemstallene.

- Hver gang danskere har succes, eller vi har et stort event, håber vi selvfølgelig, at der er nogle, der bliver inspireret til at starte med at cykle eller fortsætte med at cykle.

- Det har vi brug for, for vi har ikke ret mange at tage af. Vi synes selv, vi er gode til at få meget ud af det lille materiale, vi har, siger elitechefen.

Kun Storbritannien og Holland vandt med henholdsvis 13 og 11 medaljer flere end Danmark.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT