DBU-top oplever saudiarabisk åbenhed i svære VM-samtaler

9. SEP 2024 • 18:00SPORT

Jesper Møller og Erik Brøgger Rasmussen forsøger at påvirke Saudi-Arabien forud for tildelingen af VM i 2034.

Verdens største fodboldturnering skal endnu en gang afholdes i et land, der kritiseres for at se stort på menneskerettigheder.

Til december ventes Saudi-Arabien på Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) kongres i Zürich formelt at blive udpeget som vært for VM i herrefodbold i 2034.

Saudi-Arabien har ingen modkandidater, og derfor regnes valget for at være en ren formalitet.

Toppen i Dansk Boldspil-Union (DBU) har for længst indledt en dialog med fodboldledere i Saudi-Arabien for at fremføre danske holdninger til blandt andet menneskerettigheder.

Det fortæller den administrerende direktør i DBU, Erik Brøgger Rasmussen, og DBU-formanden, Jesper Møller, mandag i forbindelse med en sommerkur i hovedkvarteret i Brøndby.

DBU-toppen oplever, at de bliver mødt med åbenhed af saudiaraberne, når den fra dansk side stiller kritiske spørgsmål.

- De ved godt, at vi har nogle holdninger, og at vi i Danmark ikke er enige i alt det, der foregår i Saudi-Arabien.

- De er dygtige, velforberedte og har svar på de spørgsmål, vi stiller dem. De kommer ikke altid med de svar, vi håber på, men det er ikke sådan, at de ikke vil tale, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Selv om DBU-toppen oplever, at der bliver lyttet til dem, så skal man ikke forvente, at de danske fodboldledere kommer til at afskaffe dødsstraffen eller indføre demokrati i Saudi-Arabien.

- Vi taler om menneskerettigheder i relation til forberedelsen af VM og afholdelsen af VM.

- Det er ikke vores butik at tale om, hvorvidt de skal have dødsstraf eller ej, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Jesper Møller tilføjer, at den slags hører hjemme på Udenrigsministeriets bord.

- Boykot er heller ikke et tema for os i DBU. Vi deltager, hvis vi kvalificerer os, siger formanden.

Det er mindre end to år siden, at Qatar i samme region var vært for et yderst kontroversielt VM, hvor snakken om menneskerettigheder til tider fyldte ligeså meget som fodbolden.

Siden Qatar tilbage i 2010 blev tildelt VM i 2022, har Fifa indskrevet menneskerettighedskonventioner som et forpligtigende krav i VM-udbudsmaterialet.

Men det er ifølge Jesper Møller ikke ensbetydende med, at man nødvendigvis kan holde en VM-vært op på det store.

- Der er forskellige fortolkninger af de konventioner, og hvor bindende de er.

- Der er delte meninger blandt Fifas 211 medlemslande. Vi har vores meninger, men flertallet har en anden opfattelse af konventionerne, siger Jesper Møller.

DBU-formanden mener desuden ikke, at man kan sammenligne forholdene i Qatar med Saudi-Arabien.

- Saudi-Arabien er et stort land, hvor der allerede er en fodboldtradition. I Jeddah er der allerede et fantastisk stadion. Jeg tror, at det bliver anderledes, siger Jesper Møller.

Dialogen med de saudiarabiske fodboldledere blev indledt i slutningen af 2023 på et Fifa-møde i Jeddah.

Turen blev i foråret fulgt op af endnu et møde i Bangkok i forbindelse med Fifas kongres i Thailand i maj, og der var også tid til en snak under sommerens EM i Tyskland.

Erik Brøgger Rasmussen forventer endnu et møde forud for Fifas kongres i Zürich i december.

- Min saudiarabiske kollega har bekræftet, at de er klar til at præsentere buddet for de nordiske lande. Vi skal bare finde det rigtige tidspunkt inden december.

- Så dialogen kører, og jeg oplever ikke, at de er bange for at tale om deres bud, eller at de forsøger at gemme sig, siger DBU-direktøren.

Han tilføjer, at kollegerne fra Saudi-Arabien også har svaret ja til at svare på spørgsmål fra den danske presse, hvis mødet kan finde sted i Danmark.

Til den kommende Fifa-kongres om tre måneder i Zürich skal der også findes en vært for VM i 2030. Også her er der blot ét bud at forholde sig til. Det kommer fra Spanien, Portugal og Marokko.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT