Dansk vintersportshåb vil til OL med makker uden erfaring

8. OKT 2024 • 08:07SPORT

Den ene af Maja Voigts potentielle makkere har aldrig siddet i en bobslæde, men det er hun ikke bekymret for.

Der er store ambitioner i det lille danske bobslædesamfund.

Om mindre end 500 dage er det Danmark Bobslæde & Skeletons ambition at have stortalentet Maja Voigt til start i to forskellige bobslæder.

I monobob konkurrerer hun alene.

Det var her, hun på bemærkelsesmæssig vis vandt guld ved ungdoms-OL tidligere på året.

Men i den anden kategori har hun brug for en stærk makker, der kan bruge sine muskler til at skubbe slæden i gang.

Problemet er bare, at kandidaterne enten har ingen eller begrænset erfaring med sporten.

En af dem har sågar aldrig siddet i en bobslæde, mens den susede gennem en iskanal. En anden har prøvet det i en uge.

Men det bekymrer ikke Maja Voigt.

- Det handler om, at de tør stole på mig, og at jeg viser, at jeg stoler på, de kan gøre deres absolut bedste. Vi prøver så godt som muligt at bygge en god relation. Det gør ikke noget, hvis det går lidt galt en gang imellem, siger den 17-årige atlet.

Voigt er piloten i toerbobslæden, mens hendes makkers opgave er at skubbe. Til den funktion har forbundet været på udkig efter unge kvinder, der havde lyst til at prøve kræfter med nichesporten.

En af dem, der takkede ja, er Emma Hermansen. Hun har erfaring fra fodbold og banecykling, men har aldrig siddet i en bobslæde, mens den kørte langt over 100 kilometer i timen.

- Jeg frygter det overhovedet ikke, for jeg føler, at teamet bag det her er nogle, jeg stoler på. Og jeg stoler på mig selv. Selvfølgelig er man spændt og en lille smule nervøs, men jeg glæder mig faktisk bare, siger Emma Hermansen.

Kandidaterne skal i den kommende tid kæmpe om at blive Maja Voigts slædefælle. Og det er realistisk at komme med til OL allerede i 2026, mener stortalentet.

- Det skulle det meget gerne være. Vi får materialehjælp af tyskerne via vores samarbejde. Vi får en toerslæde, og så har vi trænerhjælp. Tyskerne er de bedste i verden, så vi har de bedste trænere i verden, og vi kan få lov til at træne på de tyske baner, uden at det koster noget for os.

- Vi forsøger at finde den bedste til at skubbe bagpå, for starten er virkelig afgørende. Det handler om, hvad de kan præstere, og hvad vi kan præstere i samarbejde, siger gymnasieeleven.

Uanset hvad er Maja Voigt fast besluttet på, at hun ikke kun skal satse på at konkurrere alene.

- Monobob er fed at lære til at starte med, men toerbobben og firerbobben er de rigtige bobslæder. Det er der, man virkelig kan mærke, når man gør det rigtigt.

- Det at have en hold er så stor en del af sporten. Det gør en kæmpe forskel, for det er en sport, hvor fællesskabet tæller, siger teenageren.

I Danmark Bobslæde & Skeleton drømmer man om en medalje ved vinterlegene i 2030. Enten i bobslæde eller skeleton, hvor søskendeparret Rasmus og Nanna Vestergård Johansen lurer i horisonten.

Så langt er Maja Voigt ikke selv klar til at gå i sine udmeldinger endnu.

- Top-6 i 2030 er min egen ambition. Lige nu har vi ingen idé om, hvor vi ligger i forhold til resten af eliten i den her sportsgren. Det er svært at sige, men det bør ikke være urealistisk at komme i top-6 i 2030, siger hun.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT