Islamforskere vil have præciseret praksis for religiøse ægteskaber

20. SEP 2024 • 04:21INDLAND/KRIMINAL

Der skal være sanktionsmuligheder, hvis en part i et religiøst ægteskab nægter skilsmisse, foreslår forskere.

Der er brug for at få præciseret praksissen for, hvordan religiøse ægteskaber - og skilsmisser fra dem - bliver håndteret i Danmark.

Det mener islamforsker Jesper Petersen, der sammen med Niels Valdemar Vinding har formuleret en række konkrete anbefalinger.

Det skriver Politiken.

Baggrunden er flere års forskning. Jesper Petersen siger, at han har undersøgt i omegnen af 1000 islamiske skilsmisser, og i den forbindelse har han set et behov for nogle mere klare retningslinjer.

Derfor har han sammen med sin forskerkollega følt sig forpligtet til at udforme en række anbefalinger. Det siger han til Politiken:

- For jeg sidder her med en masse viden, der faktisk kan gøre, at nogle kvinder en dag får noget hjælp. Og så bliver det ret svært som forsker at sige, jamen jeg skal fastholde min forskerrolle.

- Derfor har jeg sagt: Hvis jeg var regeringen, og jeg havde den viden, jeg efterhånden har fået, hvad ville jeg så gøre?

I alt har forskerne formuleret 14 anbefalinger, som blandt andet skal gøre det lettere for kvinder i et islamisk ægteskab at forlade sin mand.

Samtidig skal de give myndighederne bedre værktøjer til at hjælpe. For de mangler ikke viljen, men evnen, forklarer Jesper Petersen til Politiken.

Forskerne foreslår blandt andet, at Familieretshuset eventuelt får mulighed for at kunne udstede et påbud om, at et ægteskab skal opløses. Det vil give sanktionsmuligheder over for en part, som nægter skilsmisse, lyder det.

Familieretshuset behandler blandt andet sager om skilsmisse i Danmark.

Skilsmisse fra et islamisk ægteskab foregår i dag typisk gennem et muslimsk skilsmisseråd, der består af imamer og andre muslimske lærde. De tager sammen stilling til sagen, når en muslimsk kvinde vil skilles fra sin mand.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT