Troels Lund vil bruge sikkerhedskonference på at bevise Europas vilje
Sikkerhedskonference i München skal bruges til at forklare USA, at Europa er bevidst om behov for oprustning.
Europa bliver nødt til at forsikre amerikanerne om, at kontinentet er bevidst om sit ansvar for at sikre en hurtig og omfattende militær oprustning.USA skal forsikres, så de vil fortsætte deres engagement i Europas sikkerhed.
Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), der er på vej til den årlige sikkerhedskonference i München (MSC).
Her har han et overskyggende mål og håb for konferencen:
- Det må være vigtigt, at vi fastholder USA i et stærkt europæisk engagement, lyder det.
Den nye amerikanske regering har den seneste tid skruet op for kritikken af Europas bidrag til forsvarsalliancen Natos militære styrke.
Troels Lund Poulsens svar er anerkendelse af, at Danmark og Europa har sovet i timen.
På konferencen vil han derfor gøre sit for at forsikre amerikanerne om, at man nok skal sikre en hurtig oprustning.
- Der er brug for, at vi fra europæisk side klart signalerer til amerikanerne, at vi udmærket er klar over, at vi skal investere mere i militære kapaciteter, siger Troels Lund Poulsen.
Det er et vigtigt budskab. Og det kan næsten ikke siges nok i håbet om, at det trænger igennem.
- Vi skal bruge enhver lejlighed til at forklare amerikanerne, at det er vi godt klar over, og at det ikke skal ske om ti år - men nu, siger den danske forsvarsminister.
Onsdag fremlagde USA’s forsvarsminister, Pete Hegseth, for første gang en amerikansk plan for fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland.
Det indebærer en række afvisninger af de krav, Ukraine hidtil har stået fast på, og som har mødt opbakning fra Europa:
Ukraine kan ikke vende tilbage til sine grænser fra før 2014. Ukraine kan ikke blive medlem af Nato. Og USA vil ikke sende tropper til Ukraine som del af en fredsbevarende styrke, understregede Pete Hegseth.
Meldingen går stik imod de linjer, Europa og den danske regering har lagt. Her har man lagt vægt på, at Rusland skulle presses helt ud af Ukraine, og at Vesten på sigt kunne indlemme Ukraine i Nato.
Troels Lund Poulsen synes, at fredsprocessen er på et for tidligt et stadie til at fælle dom og udtale sig skarpt om det amerikanske forslag.
Han afviser dog, at det skyldes en ydmyghed over for den nye amerikanske administration.
- Jeg synes ikke, man kan tale om nogen ærbødighed. Jeg har altid haft den holdning, at et stærkt transatlantisk samarbejde er vigtigt for Europa.
- Vi skal turde at sige det, hvis vi synes, amerikanerne siger noget forkert, og det synes jeg også, vi gør, siger han.
Her henviser han til affejningen af, at Danmark skulle være en dårlig allieret, som vicepræsident J.D. Vance har sagt for nylig.
/ritzau/