Statsminister: Få har som Ritt gennemboret glasloftet

22. JAN 2023 • 10:49ERHVERV/POLITIK

Ritt Bjerregaard har været en skelsættende figur i dansk politik, skriver statsminister Mette Frederiksen (S).

Danmarks statsminister og formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen mindes sin tidligere partifælle Ritt Bjerregaard, der døde lørdag i en alder af 81 år, i en pressemeddelelse fra Socialdemokratiet.

- Ritt Bjerregaard var en af sin generations største politikere. Hun elskede at udfordre og at blive udfordret. Som politiker satte hun tydelige aftryk på udviklingen af det moderne Danmark, siger Frederiksen i pressemeddelelsen.

I 1970 blev Bjerregaard for første gang valgt for Socialdemokratiet til Odense Byråd. Året efter blev hun medlem af Folketinget. Et hverv hun sammenlagt bestred i 28 år.

- Ritt er her ikke mere. Det er meget svært at forstå, skriver statsministeren og sender sine tanker til Bjerregaards nærmeste.

- Som menneske har hun inspireret og rørt utallige i hendes egen og senere generationer. Få har som hun gennemboret det ene glasloft efter det andet, siger Frederiksen.

Socialdemokratiet skylder Bjerregaard en stor tak for hendes indsats for partiet, fremgår det af pressemeddelelsen.

Igennem hendes politiske karriere var hun undervisnings-, social -og fødevareminister, gruppeformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe, EU-miljøkommissær samt overborgmester i København.

Ritt Bjerregaards engagement og virkelyst i dansk politik var stor. Derfor organiserede hun igennem hele sit liv et hav af diskussionsgrupper, debat- og kaffeklubber, skriver de i pressemeddelelsen.

- Kultur, mennesker og erhvervsliv. Der var aldrig kedeligt omkring Ritt Bjerregaard.

- Jeg vil savne Ritt Bjerregaards vid, hendes skarpe tunge og hendes sociale indignation. Æret være hendes minde, lyder det fra Statsministeren.

Udover hendes politiske virke var hun forfatter til talrige bøger og frugtavler.

- Men først og sidst var hun Ritt, skriver Mette Frederiksen.

Ritt Bjerregaard blev født den 19. maj 1941. Hun uddannede sig til skolelærer og har siden 1966 været gift med historiker Søren Mørch.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU