På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren

25. JUL 2024 • 05:30ERHVERV/POLITIK

På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserhverv trækker op, forklarer økonom.

Sommerferien er lig med øget beskæftigelse i en række danske ø- og kystkommuner.

Den største relative stigning finder man på Læsø, hvor beskæftigelsen i 2023 steg over 15 procent i tredje kvartal som følge af sommermånederne.

Det viser en analyse lavet af Dansk Erhverv på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Efter Læsø kommer Fanø og Samsø, som hver havde en stigning i beskæftigelsen på lidt over 14 procent i tredje kvartal sidste år.

På Ærø steg beskæftigelsen med 6,7 procent, mens den steg 5,4 procent på Bornholm.

Det skyldes ifølge Kristian Skriver, som er seniorøkonom i Dansk Erhverv, at aktiviteten i oplevelseserhvervene i mange ø- og kystkommuner stiger i løbet af sommerferie.

- Der kan være forlystelsesparker, hoteller og restauranter og alt det, man forbinder med sommerferie, hvor der kommer turister til, siger han.

Tallene er renset for den underliggende trend, hvor beskæftigelsen generelt er steget hver måned den seneste tid. Tallene viser dermed den udvikling, der udelukkende skyldes effekter fra sommermånederne.

Kigger man på top-10 målt på antallet af nye job i tredje kvartal, ligger Bornholm øverst på listen. Her skabte effekter fra sommermånederne 883 nye job i tredje kvartal sidste år.

Efter den populære ferieø kommer en række danske kystkommuner som eksempelvis Frederikshavn Kommune, Jammerbugt Kommune og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Man skal ned til syvendepladsen, hvor man finder Billund Kommune med en stigning på 487 job, for at finde en kommune, der ikke ligger ud til havet.

Her ligger der dog en lufthavn - Billund Lufthavn - som kan være forklaringen på, at der bliver genereret job hen over sommerferien, forklarer Kristian Skriver.

Mens beskæftigelsen tager et hop op i løbet af sommeren i visse ø- og kystkommuner, falder den typisk en smule i København, Frederiksberg og Aarhus.

Det skyldes ifølge Kristian Skriver, at mange virksomheder i de store byer skruer lidt ned for aktiviteten i sommerferien.

Generelt stiger beskæftigelsen ifølge Dansk Erhverv typisk med cirka 16.000 på landsplan i sommermånederne.

Det er særligt inden for brancher som hotel- og restaurationsbranchen, at sommermånederne skaber flere job, siger Kristian Skriver.

- Beskæftigelsen kan svinge ganske meget hen over året, og særligt i sommerperioden stiger beskæftigelsen ganske pænt alene som følge af aktiviteter i forbindelse med sommerferien, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT