Rudersdal bruger kvart million på portræt efter skattestigning

8. DEC 2022 • 16:27ERHVERV/POLITIK

Kommune bruger kvart million på borgmesterportræt efter skatteaftale med "vanskelige økonomiske betingelser".

Den nordsjællandske kommune Rudersdal bruger 250.000 kroner på et portræt af den tidligere Venstre-borgmester Jens Ive. Det sker, to måneder efter at kommunen vedtog at sætte skatten op for næste år.

Et enigt økonomiudvalg traf beslutningen om portrættet onsdag, skriver TV 2 Lorry. Borgmester Ann Sofie Orth (K) kalder traditionen værdifuld.

- Vi har portrætmalerier af de tidligere borgmestre, og den tradition vil vi gerne fortsætte. Den er værdifuld, fordi portrættet - og at det er offentligt tilgængeligt - minder os om den fælles historie, vi har, siger hun til Ritzau.

Da hun indgik en budgetaftale med et bredt flertal i oktober, sagde hun, at det skete "under vanskelige økonomiske betingelser".

Skatten i Rudersdal er en af de laveste i landet. Sidste år blev den hævet i kommunen med 0,3 procentpoint, og i 2023 hæves den med yderligere 0,12 procentpoint. Det får dog ikke borgmesteren til at ryste på hånden.

- Man kan altid diskutere timing. Men vi står i en situation, hvor vi skal skifte borgmester, og derfor var det nu, vi skulle have diskussionen om portrættet, siger hun.

Kommunen har for nylig afsat 100 millioner kroner over flere år til skolerne - herunder en genopretning af den ulovlige administration af sårbare børn og unge efter flere års strid.

- Om der er sat nok midler af til den genopretning, vi alle er enige om, som er fuldstændig nødvendig, tager vi, når vi kommer tættere ind i de tiltag, vi har sat i værk, siger hun.

Det er den mangeårige borgmester Jens Ive selv, der har peget på, at kunstneren Peter Martensen skal male portrættet. Det ventes at være færdigt i 2023.

Kunstmaleren har tidligere portrætteret de tidligere formænd for Folketinget Erling Olsen og Christian Mejdahl samt flygtningehøjkommissær Poul Hartling.

Det seneste portræt af en borgmester i kommunen kostede 150.000 kroner.

I Helsingør kostede et portræt 175.000 kroner, mens Albertslund bruger under 200 kroner på at hænge fotos op af afgåede borgmestre, ifølge en rundspørge TV 2 Lorry har lavet.

I Rudersdal Kommune holder borgmester Ann Sofie Orth fast i, at den kvarte million, der skal bruges på et portræt, er givet godt ud.

Hun forstår dog godt, hvis folk har en holdning til det.

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at en masse mennesker har gode forslag til, hvordan man kan bruge 250.000 kroner.

- Men vi synes, at traditionen har en værdi for os. For lokalsamfundet og det fællesskab, vi er. Så derfor har vi valgt at prioritere det, siger hun.

Hun anerkender, at et lignende maleri sikkert kunne være lavet for færre penge.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU